Marťan ( Andy Weir )


Originálny názov: The Martian
Vydavateľstvo: IKAR
Rok vydania: 2014
Väzba: Pevná s prebalom
Počet strán: 408
Hodnotenie: 4/5





Anotácia:

Pred šiestimi dňami sa astronaut Mark Watney stal jedným z prvých ľudí, ktorí pristáli na Marse. Dnes nepochybuje, že bude prvý, kto na ňom aj zomrie. Spočiatku úspešná misia na povrchu Marsu sa musí predčasne ukončiť pre piesočnú búrku, ktorá ohrozuje život posádky. Mark pri nej takmer zahynie, a keď sa preberie, nachádza sa v úplne novej životnej situácii. Ostal celkom sám na planéte, ktorá akoby sa ho zo všetkých síl pokúšala zabiť. Nemá ako oznámiť Zemi, že je nažive, a aj keby sa mu to podarilo, jeho zásoby ani zďaleka nepostačujú, aby prežil do príletu ďalšej kozmickej lode. Na druhej strane aj tak asi nebude mať dosť času, aby zomrel hladom. Poškodené vybavenie, kruté marťanské prostredie a starý známy „ľudský faktor“ so svojimi prešľapmi a chybami ho môžu zabiť oveľa skôr.

 Mark však nie je ochotný len tak to vzdať. Vďaka svojej vynaliezavosti, technickým schopnostiam a zarytému odhodlaniu vytrvalo bojuje s jednou neprekonateľnou prekážkou po druhej. Vystačí mu silná vôľa a hlboké znalosti na to, aby prekonal neprekonateľné?

***

Veľmi nerada píšem recenzie na knihy, ktoré čítam s veľkými časovými rozostupmi (niekedy povinnosti jednoducho nepustia), aj napriek tomu že by som ich za normálnych okolností zhltla za pár dní. pretože všetka tá radosť a entuziazmus, emócie ktoré vo mne vírili počas čítania jednoducho z toho článku tak nevyžarujú. Samozrejme to neplatí pre knihy, ktoré sú príčinou nekonečného príbehu samé o sebe aj keď čas mám. Každopádne sa budem snažiť tak veľmi ako to len pôjde, aby som Vám túto úžasnú knihu dokázala opísať čo najlepšie.

Tentokrát nám autor opisuje neobyčajný príbeh NAJSLÁVNEJŠIEHO ČLOVEKA NA ZEMI, AŽ NA TO ŽE NIE JE NA ZEMI – pretože je na Marse. Úplne sám. Len on a jeho myšlienky. Viete si to predstaviť? Ostať rok a pol na planéte bez života, kde nie je vôbec nič s myšlienkou, že vaša šanca prežiť nikdy nebude 100%? Pretože takto to vážne bolo. Celý ten čas čo som knihu čítala - a dokonca aj ten, kedy som sa mala sústrediť na niečo úplne iné, no moje myšlienky vírili neustále okolo knihy – som bola napätá, ako si Mark poradí s problémami, ktoré prichádzali rad radom a nedali mu vydýchnuť ani na chvíľu. No vďaka autorovi a jeho úžasnému zmyslu pre humor vás nikdy nenechal v strachu príliš dlho, za čo mu naozaj veľmi ďakujem.


„Aké to asi je?“ premýšľal nahlas. „Ostal tam trčať. Myslí si, že je celkom sám - že to s ním všetci vzdali. Aký dopad to môže mať na ľudskú psychiku?“

   Marťanský denník: SOL 61

Ako môže Akvaman ovládať veľryby? Sú predsa cicavce! Nedáva to zmysel.

Nie som si príliš istá tým, čo presne som od knihy očakávala. Kopu depresívnych poznámok a úvah o tom ako sa zabiť čo najmenej bolestivejším spôsobom a čo najrýchlejšie, alebo príliš upätého človeka bez štipky vtipu, ktorý sa s neľahkou situáciou vcítil až priveľmi? Pretože to všetko bol presný opak. Kniha síce opisovala krutý boj o život, no s takou dávkou humoru, že by bolo nemožné nesmiať sa.



Ako zvyčajne, aj teraz mám k dispozícii iba samé veci, ktoré s veľkou námahou vyrobili tak, aby ani náhodou nemohli horieť. Žiadne úsilie NASA však v konečnom dôsledku neodolá odhodlanému pyromanovi s tlakovou fľašou čistého kyslíka.

   Mark sa teda stal jednou z mojich najobľúbenejších postáv a to aj napriek tomu, že ho vlastne autor vôbec neopísal – myslím jeho fyzický vzhľad, čo v konečnom dôsledku vlastne ani nie je dôležité. K tomu mi ale nakoniec dopomohlo jeho filmové stvárnenie v podobe Matta Damona. Zato povahovo ho vykreslil perfektne - kus veľmi inteligentného idiota. Ale nie, Mark je naozaj veľmi inteligentný, zručný, neskutočne vynaliezavý človek, ktorý sa nedá zraziť na kolená ani náhodou. Okrem toho, keby to všetko bral naozaj tak vážne, žiadna kniha by neexistovala, zabil by sa hneď potom čo by zistil, že tam ostal sám ako kôl v plote. 
  Rovnako členovia posádky, ktorí sa potom, čo im bolo konečne oznámené že Mark predsa len žije, bez váhania rozhodli obetovať rok svojho života alebo možno celý ich život, len aby sa mohli po svojho kolegu vrátiť a zachrániť ho nech to stojí čo to stojí. 
  A v neposlednom rade celý tým NASA so zvyškom sveta, ktorí situáciu sledovali z diaľky a robili aj nemožné, aby im aspoň nejako pomohli. By the way, spomínala som už novinárku Annie? Nie? Hm, ako to len pekne povedať. Veď sami určite viete akí  novinári - všetko pekné čo som pred chvíľou napísala o tom aký súdržní svet bol a ako všetci chceli Marka zachrániť - nič z toho neplatí pre nich. Nenásytní darmožráči, presne to sú. Pfuj! 

Zajtra večer klesnem, ako ešte nikdy!
Asi by som to mal preštylizovať...
Zajtra večer budem na dne!
Nie, ani to neznie najlepšie...
Zajtra večer sa dostanem do Schiaparelliho najlepším otvorom!
Dobre, priznávam sa. Teraz sa už fakt iba hrám.

 Suma summarum – autor tejto knihy je génius. Spojil inteligenciu, vtip, odvahu a vzniklo z tohto toto jedinečné dielo, ktoré pohltí úplne každého. Číta sa veľmi ľahko a nudiť sa rozhodne nebudete, to vám môžem sľúbiť. Dozviete sa kopec nových informácii o ktorých ste možno nevedeli a taktiež si možno odnesiete aj nový pohľad na život, pretože aj napriek tomu, že táto kniha nie je založená na skutočnosti, každý z nás si môže zobrať príklad z Watneyho a veriť v to, že aj keď nám práve veci nevychádzajú tak ako by sme chceli, keď sa nám všetko rúti pred očami, nakoniec aj tak vyjde Slnko, no nemôžeme prestať bojovať. (Okey, to vyznelo až príliš hlúpo. Proste - Keep fightin'!)

P.S.: Viete si predstaviť aký bordel na Marse ostal potom čo Watney odišiel? :D Ale vážne! Chlapi..

To by bolo k dnešnému dlho sľúbenému článku všetko. Dúfam že sa vám páčil a že sa vidíme aj pri ďalšom príspevku, Bye ♥

Komentáre