Unboxing #9





Áno, ja viem, že som tu skladala isté sľuby, ktoré sa mi darí akurát tak porušovať, no karhanie si necháme na neskôr, pretože v tomto prípade ide o naozaj 'ohrozený druh' kníh, ktorý som zachránila pred istou záhubou, čo by určite nedopustil ani jeden z Vás, aj keby ste tie sľuby dali neviem komu! Ide totižto o špeciálnu edíciu kníh, o klasiku z knižnice mojej babičky, ktorá si jednoducho nezaslúžila taký nepekný koniec a ja som sa preto rozhodla dať šancu aspoň niektorým z nich. No čo s tým zvyškom?
Týmto by som Vás chcela poprosiť o pomoc, tých kníh je totižto naozaj dosť a ja nemám toľko miesta /záujmu/ času, aby som ich mohla skladovať všetky aj keby som chcela. Preto ak máte nejakú skúsenosť s Antikvariátmi alebo podobnými 'inštitúciami', kde by som tieto knihy mohla odniesť, veľmi by ste mi pomohli a ušetrili tým nie len knihy, ale aj stromy, ktoré kvôli ním padli. Ďakujem veľmi pekne za každú radu a teraz - hor sa k predstavovaniu nových prírastkov.


Táto milá kôpka kníh obsahuje diela, o ktorých som už mala možnosť čo to počuť, no medzi nimi sa samozrejme nájdu aj také, kde mi dokonca ani len meno autora nehovorí vôbec nič - neviem či by som sa tým mala práve chváliť, no verte mi, na náprave tejto nevedomosti sa už pracuje a tento článok by mal byť toho dôkazom. Dúfam teda, že mi to na základe mojej dobrosrdečnosti a otvorenosti novým (starým) možnostiam odpustíte a do kúta ma pošlete až po dočítaní. Teraz už naozaj k samotným dielam.
***
1.) Ľudo Zúbek - Jar Adely Ostrolúckej
Neobyčajne zaujímavý a sugestívne napísaný životopisný román o Ľudovítovi Štúrovi a jeho veľkej, no nenaplnenej láske k šľachtickej dcére Adele Ostrolúckej. Ľúbostný príbeh dvoch vzdelaných mladých ľudí s vysokými mravnými ideálmi rozpráva Adelkina spoločníčka Eva Jonášová, ktorá je zároveň svedkom a komentátorom jedného z najpohnutejších období našich moderných národných dejín. Čitateľsky úspešná kniha výborne rozvíja vedomosti z histórie aj zo slovenského jazyka a literatúry.

Prvou knihou, ktorá mi padla do oka, bola Jar Adely Ostrolúckej. Úprimne, nemám ani len poňatia o tom, čo zavážilo pri mojom výbere týchto kníh - známy autor, zaujímavý názov diela, to že mi niečo bolo povedomé? Ktovie. No keďže nás ľudí (rozumej otravných novinárov) už odjakživa nesmierne zaujíma ľúbostný život niekoho iného a vždy sa v ňom s radosťou prehrabujeme a odkrývame veci doposiaľ neznáme, kto by už len odolal neprečítať si o takej celebrite časov minulých, ako bol Ľudo?! Ale nie, teraz vážne, podľa recenzií čo som čítala ide o naozaj veľmi pekné dielo, ktoré svedčí o tom, že aj Ľudovít bol iba človekom ako každý iný a nebojoval len za vlasť, ale aj o srdce jednej výnimočnej ženy.:)
***
2.) Barbara Gordonová - Stretnutie pod hodinami
Ktosi prepadne za bieleho dňa pôvabnú Kalinu Lekovskú, pokladníčku sporiteľského družstva, a zoberie jej tašku s väčšou sumou peňazí. Ako sa ukáže, v mestečku je viacero ľudí, ktorým by dvestodvadsaťtisíc zlotých v hotovosti pomohlo z ťažkostí. Dielo Stretnutie pod hodinami nie je len zaujímavou a vtipne napísanou detektívkou, ale upúta aj svojim humánnym podtónom: z románu priam vyžaruje autorkino pochopenie pre drobné i väčšie starosti a problémy jej blížnych.

Tak túto knihu som si jednoznačne vybrala podľa obálky, pretože rovnako ako meno autorky, ani názov diela mi nie je známy a až pri písaní tejto anotácie som zistila, že sa vlastne jedná o detektívku a moje mylné dohady o tom, že pôjde o romantické stretnutie dvoch zamilovaných ľudí pod hodinami, boli tým pádom vyvrátené....trochu irónia, keďže na spomínanej obálke je zbraň, nuž ale poznáte to, keď človek nevidí pre oči. Každopádne, námet sa mi páči a dúfam tak, že ma táto kniha nesklame.

***
3.) Maxim Gorkij - Matka
Túžba po čine, po náprave krívd, utrpení, bied, po odstránení nespravodlivosti ho (Gorkijho) priťahuje do politiky a čoskoro prilipne k marxizmu. V jeho dielach postupne preniká táto idea do vedomia a cez jej prizmu vidí Gorkij život ináč, celý spôsob jeho tvorby sa náhle mení. Gorkij dáva svoje pero do služieb revolučného ducha.Úderná sila tohto ducha sa vari najlepšie rozvinula v románe Matka, v tomto symbole angažovanej literatúry socialistického realizmu. Darmo súveká i neskoršia nepriateľská kritika útočila na Matku z pozícií čistého umenia, že priveľmi moralizuje, že upadá do schematičnosti, že hrdinovia románu sú len hovoriace bábiky.

Páni, anotácie sa k týmto dielam hľadajú naozaj ťažko - buď nenájdete vôbec nič, alebo je to čosi úplne stručné, prípadne nejaká charakteristika o autorovej tvorbe vo všeobecnosti na prebale knihy. Nuž, v tomto prípade som sa to snažila nejako zhrnúť a poskladať do niečoho zmysluplného a bližšie sa tomu určite budem venovať neskôr pri recenzii, keď sa dostanem k samotnému čítaniu tohto diela....a budem prvá, ktorá bude písať naozaj k veci, aby ľudia neskôr pri hľadaní našli to, čo naozaj potrebujú.

***
4.) Svetozár Hurban Vajanský - Suchá ratolesť
Suchá ratolesť je román, ktorým Vajanský reagoval na situáciu slovenskej spoločnosti na prelome 60. a 70 rokov 19. storočia. Autor sa zamýšľa nad tým, či zemania dokážu stáť na čele národa, zobrazuje ich život - problémy a vzťahy a taktiež rieši problémy medzi Maďarmi a Slovákmi.

A dostávame sa k prvému dielu, ktorého obsah a idey sú nám vtĺkané do hlavy už snáď od kolísky, a maturita by bez neho nebola tou 'pravou orechovou'.  Túto knihu som si vybrala asi iba kvôli tej brutálne krásnej vôni - určite ju pozná každý jeden pravý knihomoľ. Áno, vôňa nových kníh je rovnako neodolateľná, ale tie staré, to je už ozaj iný level. Tá vôňa v sebe priam nesie samotnú históriu a príbeh s ňou spojený! Takže sa ospravedlňujem ak miestami píšem úplne nezmysli, ale pôsobí to omamne a spolu s pokročilým časom to veru má isté dôsledky (až po túto časť som totižto článok písala o 22:00).

***
5.) Maxim Gorkij - Poviedky o láske
Ľúbostný vzťah zaujímal Maxima Gorkého už v jeho ranej tvorbe. Štedro načieral do ľudovej slovesnosti prekypujúcej fantáziou, no predovšetkým plnej ľudskej čistoty a nehy, ktoré môže dať len žena. Láska ruskej ženy je mocná a nekonečná ako samá ruská krajina. Tak ako zadumčivosť stepi, nežný šum brezových hájov, širokánsky tok riek vtelili do vzrušujúcich ľudových piesní, tak skrášlili i cit ruského človeka. A Gorkij vedel tomuto človeku pozrieť až na dno jeho duše.tak aj ruskej žene - úprimnej a vrúcnej, priamej a citilvej, všestranne krásnej. O ruskom človeku sa hovorí, že má širokú dušu, ruská žena má k tomu ešte hlboké a statočné srdce.

Opäť sa dostávame k Gorkij-mu a jeho tvorbe, tento krát ide o akýsi výber najkrajších Gorkého poviedok na tému láska: Stará Izergiľ, O maličkej víle a mladom pastierovi, Žena s modrými očami, Na pltiach, Niekoľko pokazených chvíľ, Poštár, Maľva, Žena, Svetlosivá alebo belasá, Šťastie, Pochábeľ, O prvej láske, O neopätovanej láske, Dora. 
Keďže som už raz mala možnosť takúto zbierku poviedok čítať- a to v Hemingway-ovom podaní - celkom sa teším aj na túto a naozaj dúfam, že bude rovnako dobrá aj napriek rozdielu, ktorý bude asi dosť badateľný. Láska verzus smrť...všetko sa však uvidí až po dočítaní.

***
6.) Piroska H. Lányiová - Zatvorená kniha
Zatvorená kniha je román o šťastí patriť do nejakého spoločenstva. Jeho dej čerpá námet zo súčasnosti a mohol by sa odohrať kdekoľvek, ktorejkoľvek Katke, veď čoraz viacej je detí, ktorých psychický vývoj ovplyvňujú rozvrátené alebo novozaložené rodiny, kde sa pretŕhajú staré citové putá a nové sa utvárajú len ťažko. 17-ročná Katka prežíva mnohé rozpory po odchode milovaného otca, slávneho herca, o ktorom sa až po jeho odchode dozvie, že je jej nevlastným otcom. Jej matka sa vydá po tretí raz za novinára, mladšieho, ako je ona sama. Aby si ho udržala, súhlasí, aby prababičku, ktorá vychovala ju i Katku, odviezli do domova dôchodcov. Z bytu teda zmiznú Katkini najbližší – prababička i otec.

Ďalšia kniha ktorá je dôkazom toho, že ľudstvo jednoducho neupúšťa od chýb z minulosti, ono ich dokonca ešte vygráduje...Do tejto knihy som sa dokonca aj začítala a tých pár stránok, čo som stihla prelistovať vyzerali celkom sľubne, očakávam, že zvyšok bude rovnaký. Viem, že sa s touto frázou opakujem pri každej jednej knihe, ktorú som doposiaľ spomenula, ale odkedy som dočítala Remarqua a jeho Na západe nič nové, jednoducho si nemôžem pomôcť a chcem, aby bola každá ďalšia rovnako dobrá!
***
7.) Seweryna Szmaglewská - Nevinní u Norimbergu
Seweryna Szmaglewská, pôvodne učiteľka a novinárka, počas vojny pracovala v konšpiračnom mládežníckom hnutí. Roku 1942 ju gestapo zatklo a vyviezlo do Osvienčima, kde bola až do roku 1945. Vo februári roku 1946 ju pozvali na Medzinárodný vojenský tribunál do Norimbergu ako svedkyňu. Proces s vojnovými zločincami v Norimbergu sa stal námetom knihy Nevinní v Norimbergu. Autorka v knihe spája reportážny žáner s fabulárnym. Toto spojenie jej umožňuje podať otrasné svedectvo a obžalobu tých, ktorí šliapali po ľudských životoch, rozbíjali rodiny a mestá.

Dámi a páni, s radosťou Vám predstavujem knihu, na ktorú sa z celej tejto kôpky teším najväčšmi! A aj keď budem plakať a znova budem znechutená tým, čo vykonáva 'najinteligentnejšie' stvorenie chodiace po tejto Zemi, určite bude prvou, po ktorej najbližšie siahnem. Pretože na takéto zverstvá by sa nemalo zabúdať - takéto dejiny by sa nemali opakovať. A skôr ako sa začnem rozhorčovať a tento článok premením na niečo iné prejdeme k ďalšej knihe v poradí a tou je ...

***
8.) Janko Jesenský - Maškarný ples
Krátke prózy Janka Jesenského vyšli v troch knižkách: Malomestské rozprávky(1913), Novely(1921) a Zo starých časov(1935). Súborné vydanie Jesenského próz vyšlo naposledy v Slovenskom vydavateľstve krásnej literatúry, Bratislava 1957. O toto vydanie sa opierajú aj naše texty, i keď sme do Jesenského slovníka vzhľadom na poslanie tohto vydania urobili drobné zásahy. Jesenského listy a memoárové články uverejňujeme podľa knihy Jesenský v kritike a spomienkach, Bratislava 1955. Tento zborník je zároveň najrozsiahlejším dielom, ktoré poskytuje o J. Jesenskom mnohostranné informácie. Dovoľujeme si naň upozorniť  tých, ktorý majú o poznanie Jesenského života i diela hlbší záujem. (Daniel Šulc)

Nuž, v tomto prípade nemám ani len šajnu o čo vlastne ide. Podľa vyššie uvedeného by sa malo opäť jednať o nejakú zbierku Jesenského novel, no nezhoduje sa to ani s jednou, ktorú sa mi podarilo nájsť na internete a že tu bruzdám už hodnú chvíľu. Táto konkrétna teda obsahuje: Bez diplomu, Šťastie v nešťastí - nešťastie v šťastí, Slnečný kúpeľ, Výborník, Večera, Doktor, Strašidlo, Papuča, Oľga, Slovo lásky, Pani Rafiková, Štvorylka, Otroci, Bozk, Maškarný ples, Gazdiná, Aktík aktík, Karol Ketzer, Dva medvede. Ak mi viete povedať o tejto knihe niečo bližšie, prípadne ma opraviť v mojich tvrdeniach, budem len rada, pretože som naozaj stratená (aj keď by som nemala byť).

***
9.) Vladimír Mináč - Kto kráča po ceste
Súbory a výbery z poviedok a esejí Vladimíra Mináča(1922) vychádzali a vychádzajú pod rozličnými názvami. Výber pre edíciu Máj má predstaviť čitateľovi, najmä mladému, resp. mladšiemu, jeho mnohovrstevnú tvorbu v pomerne charakteristickom a najmä príťažlivom zoskupení. Základom Mináčových úvah i próz je človek, nie udalosť, príbeh. Analyzuje preto historické, spoločenské aj konkrétno-individuálne súradnice, ktorými by ho zakotvil. Kým pre dnešok volil formu románu, novely, poviedky, pre poznanie minulosti uplatnil predovšetkým vecnejší žáner historickej eseje. Výber Kto kráča po ceste predstavuje obidva póly Mináčovej tvoriacej aktivity - prvý reprezentovaný poviedkovou formou a časťami prózy Výrobca šťastia, druhý historickými reflexiami.

Fuuu, už som sa vážne bála, že som narazila na ďalšiu zbierku, o ktorej nebudem môcť zistiť žiadne validné informácie ale vďaka Bohu za prebal, ktorý asi po prvý krát počas toho, čo píšem tento článok, naozaj informuje a podstate knihy. Neviete si ani len predstaviť ako sa mi uľavilo.
Takže poslednou knihou na zozname je táto zbierka od Mináča, ktorý sa, ako zvyšok jeho kamarátov, veľmi zaujímal o tému národa a toho, kto ho bude viesť, kto kráča na jeho čele a čo svojím konaním odovzdáva ďalším. Nemôžem tvrdiť, žeby som sa do knihy nejako hrnula, aj napriek tomu, že som si ju vybrala, no knihy nikdy neprestanú prekvapovať a netreba súdiť vopred. Už len kvôli tým krásny ilustráciám na belasých stránkach knihy si zaslúži šancu.

***
No a týmto som Vám oficiálne predstavila celý môj zoznam staršej literatúry, ku ktorému sa vzhľadom na blížiacu sa jeseň - školu asi nedostanem tak skoro, no tak či tak som sa oň chcela s Vami podeliť. Poznáte to, veľa kníh  málo času. A aj keď tento článok nevyzerá presne tak, ako som si želala - verte mi, že jeho písanie bolo pre mňa ozajstnou výzvou- verím, že aj napriek tomu niektorých z Vás poteší a možno Vám aj nejaká tá kniha zo zoznamu padne do očka.
Za nepresné - chaotické informácie sa ospravedlňujem, naozaj som sa všemožne snažila pozbierať všetky, na ktoré sa mi podarilo natrafiť. Ak máme o niektorých knihách lepší prehľad ako to, čo som poskytla, budem nesmierne rada, ak mi to napíšete dolu do komentárov.
Na teraz sa s vami lúčim, prajem príjemný zvyšok dňa. Bye♥

Komentáre

  1. Páni, tvoja babička bola teda knihomoľka! V tej dobe mala asi tie najväčšie, najlepšie a najpopulárnejšie poklady :)) A rada by som ti v tomto pomohla, no s Antikvariátmi a podobne nemám žiadne skúsenosti :/ Viem len, že na FB sú také tie zberateľské skupiny a ľudia majú tieto staršie knihy vážne radi alebo na tejto stránke http://www.antiquariat.sk/ponuknite-nam.html ich vykupujú...alebo ich môžeš darovať do knižnice...viac už vážne neviem....
    Zväčša tieto knihy nepoznám a pravdepodobne by sa mi ani nechcelo s nimi bližšie zoznámiť, no každú si tak milo predstavila, že mám normálne chuť si prečítať takú tú našu klasiku, čisto slovenskú :D A je naozaj vidieť, že si s týmto článkom dala námahu a máš môj obdiv, že si sa rozhodla tieto knihy zachrániť aj v mene prírody♥ ;))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. A vtedy bola tiež doba, kedy si vedenie štátu očividne zakladalo na vzdelaní, aj keď teda nie všetko z literatúry bolo povolené a publikované, no predsa. Väčšina kníh je vlastne mamina alebo jej súrodencov z čias pionierov.:D:)
      Mony ďakujem krásne, aj týmto si mi veľmi pomohla.;)
      Doteraz som tieto knihy nepoznala ani ja sama - po väčšine - až týmto článkom sa nám podarilo zoznámiť trošku bližšie.:D A dúfam, že sa mi pomedzi tú hordu nových kníh podarí dostať aj k tomuto a že nebudem sklamaná.:) Ďakujem veľmi krásne za nádherný komentár, cením si to a som naozaj veľmi rada, že sa článok páčil.;)♥

      Odstrániť
  2. Ahoj, nechceš sa pridať do toho: http://www.cbdb.cz/spoluprace-pro-blogery

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem veľmi pekne za ponuku, určite sa na to pozriem.:)

      Odstrániť
  3. Z môjho prístupu by si človek myslel, že sľuby, ktoré dávam na blogu, dávam čisto len z dôvodu, aby som ich mohla nikdy nesplniť :D Verím ale tomu, že s tebou to nie je až také zlé :)
    Z týchto kníh poznám len Jar Adely Ostrolúckej, ktorú sme mali ako povinné čítanie ešte snáď niekedy v deviatom ročníku, ale musím povedať, že na tú úroveň slovenského povinného čítania to bola naozaj nadpriemerná kniha :D Nikdy by som si nemyslela, že čítať o Štúrovi by ma mohlo baviť...
    Ešte som sa chcela poďakovať za tipy na pesničky, All Ways Love a Fight 'Till the End :) Tá prvá má ten taký feeling pesničiek, čo sa mi najmä v poslednej dobe páčia, proste, skôr akustické, pekne počuť gitaru a tak ^.^ Tá druhá... No, takto, aj vďaka tvojmu komentáru som sa rozhodla pozrieť si pár videí na youtube, ktoré sa týkali Teen Wolf, len aby som zistila, že o čom to je. No, a akosi sa mi zapáčil Derek. No, a akosi som si možno omylom preklikala každú epizódu všetkých sérií... Znie to divne a asi si myslíš, že aj ja som divná :D Ale proste, toľko 40 minútových častí by som nikdy nepozrela (najmä nie pri všetkých seriáloch, čo mám rozpozerané) a niektoré scény ma ani tak nebavili, teda zo začiatku som preklikávala len na scény, v ktorých bol Derek (úplne som sa zamilovala do Tylera Hoechlina) a také, ktoré vyzerali dôležité pre dej, no postupom času som pozerala stále viac a viac, teda hoci som nevidela všetko, stačilo mi to, aby som si zamilovala všetky tie dialógy a dobré dve tretiny castu :D (v piatej sérii som sa uistila, že som videla všetky scény s Parrishom a ešte stále mi neskutočne chýba Daniel Sharman)Takže vďaka :D :) A prepáč, že ti to všetko vypisujem tu, ale nenašla som na teba nejaký email alebo čo, kde by sa to viac hodilo :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Začínam si myslieť, že v mojom prípade to je úplne rovnako a možno ešte horšie.:D Minimálne s tým zákazom kupovania nových kníh - prázdniny by sa museli minimálne zoštvornásobiť, aby som to všetko stihla prečítať.
      Takže aj ty si ju čítala?:) To je super, Tvoje slová mi tým pádom potvrdzujú, že recenzie ľudí na kníhkupectvách boli ozaj pravdivé a vážne od toho môžem čakať viac - aj keď to asi nie je veľmi dobrý nápad. Vysoké očakávania akurát tak iba všetko zruinujú.:D Ozaj, ja musím byť vážne hrozný knihomoľ, keď všetci okolo mňa klasiku už dávno čítali a ja sa k nej dostávam až teraz.:D
      Čo sa pesničiek týka, veľmi ma teší, že sa Ti obe páčili a že Ťa tá druhá dokonca zaviedla aj k seriálu Teen Wolf - to sa ani nedá slovami vyjadriť ako ten seriál zbožňujem, potvrdzujú to teda moje činy a to, že som k tomu dokopala už dvoch ďalších ľudí a pribúda ich.:D Je síce škoda, že nestíhaš pozerať všetko, no aspoň Derek Tvojmu očku ulahodil dostatočne.:D A že nie si jediná, nič iné ani od kamarátiek nepočúvam.:D A áno, ten začiatok sa môže zdať nudný a otrepaný, dokonca aj ja som prvý krát seriál zavrhla po pozretí prvých minút prvej časti, ale keď som to začala pozerať druhý krát kvôli Dylanovi - nuž, to bolo to najlepšie rozhodnutie v živote.:D Skáčem z jednej veci na druhú, ale to nič, snáď sa to dá chápať.:D Aj cast je úžasný, ono je to proste celé úžasné, škoda len tých, ktorí sa tam udržali tak krátko ako napríklad Daniel.
      Takže nemáš za čo, veľmi ma teší že sa Ti moje návrhy na seriál aj pesničky páčili a vôbec nevadí, že mi to píšeš sem. Už si druhá, ktorá mala problém zohnať môj kontakt, takže to musím čo najskôr napraviť.:D:)

      Odstrániť
  4. Ahoj, ak si ochotná ich antikvariátu darovať zdarma a si zo stredného alebo západného Slovenska, tak skús pozrieť sem:
    http://www.ciernenabielom.sk/vykup-knih/
    Po knihy si prídu oni.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, ďakujem veľmi krásne za tip.:) Škoda len, že ja som z východu, no skúsim sa ešte popozerať.

      Odstrániť
  5. Tak o antikvariátoch veľmi veľa neviem, ale minule som uvidela v našom meste jeden nový, tak keď sa tam vyberiem, môžem sa opýtať, ako to u nich funguje :) :)
    Jar Adely Ostrolúckej som čítala ešte na základnej škole, takže mám na ňu len matné spomienky, no viem, že to bola pre moju mladú čitateľskú dušu fajn kniha :)
    Veľmi si ma potešila Maximom Gorkijom, pretože sme sa o ňom v škole pár viet učili, no ešte som sa nedostala k jeho dielam, tak som naozaj zvedavá, ako sa ti knihy budú páčiť, najmä jeho známa Matka :)))
    Vajanského ste mali na maturite? Tak o tom počujem prvýkrát, lebo my nie :D :D
    Veľmi ma zaujala aj kniha Nevinní u Norimbergu, už dlhšie som žiadnu knihu s vojnovou tematikou nečítala, tak hádam ti sadne a ja si ju pridám na zoznam :) :)
    Od Mináča som už čítala Nikdy nie si sama a bola som z toho trošku v rozpakoch. Nebolo to zlé, akurát také asi až priveľmi realistické ;)
    Pekné čítanie týchto krásnych kníh prajem :) ♥♥♥

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To by bolo od Teba veľmi milé.:) Musím najbližšie aj ja niekam zavítať a skúsiť čo to povyzvedať.:)
      Takže mám ďalšie potvrdenie o tom, že Jar Adely Ostrolúckej stojí za môj čas.:) To som naozaj veľmi rada. Maxim Gorkij ma zaujal zo všetkých autorov najviac, ale to som už asi spomínala.:) Takže sa určite bude nachádza medzi prvými knihami, ktorými sa rada prelistujem. Tak ako aj Nevinný u Norimbergu, autorka totiž rozoberá veľmi nemilú tému, o ktorej by som sa ale rada dozvedela viac.:)
      Ani mi nehovor, že vy ste Vajanského nemali!:D Veď tú Suchú ratolesť u nás omieľali v jednom kuse z každej strany..:D No a na Mináča som teda tiež veľmi zvedavá.:)
      Ďakujem veľmi pekne.♥:)

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Vopred veľmi pekne ďakujem za každý jeden komentár. :)