Piata vlna #1 ( Rick Yancey )

Originálny názov: The Fifth Wave
Séria: Piata vlna
Vydavateľstvo: Tatran
Rok vydania: 2014
Väzba: Pevná s prebalom
Počet strán: 376
Hodnotenie: 4,5/5




Anotácia:

PO PRVEJ VLNE OSTALA LEN TMA. Po Druhej unikli len šťastlivci. A po Tretej sa zachránili iba nešťastníci. Po Štvrtej vlne platí jediné pravidlo: nikomu never.

 Teraz sa schyľuje k Piatej vlne a na osamotenom úseku autostrády sa pred nimi snaží uniknúť Cassie. Pred bytosťami, ktoré sa iba podobajú na ľudí, potulujú sa po krajine a zabíjajú všetko okolo seba. Pred bytosťami, ktoré rozprášili posledných obyvateľov Zeme. Až kým Cassie nestretne Evana Walkera, je presvedčená, že prežije, iba ak ostane sama. Očarujúci a záhadný Evan môže byť Cassiinou jedinou nádejou pri záchrane jej brata – ba dokonca jej samej. No Cassie si musí vybrať medzi nádejou a zúfalstvom, medzi vzdorom a porážkou, medzi životom a smrťou. Musí sa vzdať alebo postaviť na odpor.

***
Ďakujem Ti Rick, za zmätok v mojej hlave, keď som po istom čase už ani sama nevedela kto vlastne som. Toľko zvratov..V knihe sa písalo, že nemôžeš veriť nikomu. Pre čítateľa to značilo, že nemôže veriť ani samotnému autorovi, ktorý sa s jeho mysľou pohrával ako sa mu zachcelo. Najprv ste si mysleli, že celá ta situácia je naozaj na nič a všetci umrú, aj napriek tomu že ste mali ešte ďalších 300 strán na čítanie. Vzápätí ste zmenili názor - možno tam predsa len nejaká tá nádej je, musí byť a potom sa to zase všetko skomplikovalo. 

Mám taký pocit, že táto kniha je niečo ako autobiografia Ricka. Priznaj si to chlape, to ty si ten mimozemšťan a o pár rokov vyrukuješ s pravdou von, odhalila som ťa. Si presne ako Tí druhí, vieš ako myslíme a teda nútiš nás aby sme si mysleli to, čo chceš ty sám a poviem ti, ide ti to neskutočne dobre. Aj napriek tomu, že by túto vlastnosť mal mať každý autor, nie všetci mali to šťastie a preto je v dnešnej dobe naozaj ťažké dopracovať sa ku knihe, ktorá vás nechá v nemom úžase. Okamžite chcem pokračovanie!



„Najhrôzostrašnejšie, strašnejšie než opustené autá, kopy plechu a rozbitého skla, čo sa ligoce v októbrovom slnku, strašnejšie než odpadky a odhodené haraburdy povaľujúce sa popri stredovej čiare a zväčša skryté v tráve po kolená, takže pás zeme vyzerá hrboľato, akoby bol posiaty vredmi, najstrašnejšie zo všetkého je ticho.“


Videla som už mnoho filmov, pri ktorých Ameriku napadli hrozní Mimozemšťania a začal sa boj na život a na smrť. No prvý krát sa mi do rúk dostáva kniha na túto tematiku a prvý krát naozaj neviem, ako to všetko napokon skončí. Taktiež tu nejde o typických zelených mužíčkov, obrovské kovové monštrá ani nič podobné. Tí druhí sme totižto my samy. Ľudia medzi nami - a preto tu platí pravidlo číslo jeden: nikomu never. Príbeh sa začína prvou vlnou nazvanou tma. Zem zasiahne elektromagnetický impulz, ktorý skoncuje v podstate so všetkou technikou - lietadlá, autá, mobily, svetlo – všetko, vďaka ktorej sa vo svojej evolúcii a napredovaniu vraciame o dosť späť. Druhou vlnou bola naozaj vlna a to v podobe obrovskej tsunami, ktorá zmietla všetko v jej blízkosti. Tretia vlna sa postarala o tých ktorý prežili vo vnútrozemí a zrovnala ich chorobou, ktorú by som nepriala ani najhoršiemu nepriateľovi - krv sa vám valí zo všetkých otvorov, vaše organy sa zmenia na kašu a napokon ani vy sami neviete kto vlastne ste. Štvrtá vlna predstavuje Tlmičov, Tých druhých ktorí sa postarajú o ten biedny zvyšok nešťastníkov. Potom príde piata vlna...

 Hlavnou postavou tohto príbehu je 16 ročná Cassie, ktorá spolu so svojím otcom a bračekom patrí medzi tých 'šťastlivcov', ktorým sa podarilo prežiť všetky štyri vlny. Dokonca ako jediným sa im podarilo prežiť ako rodine s výnimkou ich matky. No ani to netrvá dlho a Cassie ostáva odkázaná sama na seba a jediné čo ju núti ísť ďalej a bojovať, je jej braček a sľub ktorý mu dala. Nie je to ľahké a ďalší zvrat prichádza veľmi skoro, keď sa Cassie stretne s Tlmičom a ten ju veľmi vážne zraní. Uvedomí si že ak ostane ležať pod Buickom, vykrváca a zomrie ale rovnaký koniec ju čaká ak spod neho vylezie a pokusí sa utiecť – alebo lepšie povedané odkráčať. No aj napriek tomu sa odhodlá a napočudovanie, žiadna ďalšia strela ju už nečaká. Namiesto toho ju čaká nepriaznivé počasie, ktoré by zaručilo koniec jej príbehu, ak by sa tu neocitol tajomný Evan.

 Vzťah medzi ním a Cassie nebol Boh vie aký, aj keď by človek očakával, že po záchrane života by mal byť ten druhý vďačný a bozkávať zem po ktorej jeho záchranca chodí – okey, možno preháňam. No hold, nastala apokalypsa a nikto tu zem bozkávať nebude. Navyše Evanovo správanie je naozaj divné, všetky návaly zlosti, odvrávanie, sarkastické poznámky od Cassie zvláda s úsmevom a tvári sa, akoby bolo všetko v úplnom poriadku. Je ochotný urobiť čokoľvek aby ju udržal nažive, je ochotný obetovať svoj život aby zachránil jej bračeka, ktorý sa nachádza na prísne stráženej základni zvanej – Tábor Raj (toľká irónia). Toto správanie, a jeho často spomínané ruky - ktoré boli hladké aj napriek tomu že pracoval na farme, vedu k tomu, že ho Cassie neustále podozrieva, aj potom čo nakoniec podľahne jeho čaru. A tak sa nakoniec spoločne vydávajú na samovražednú misiu počas ktorej toho Cassie zistí oveľa viac, ako by si možno želala.




„Vo vojne nastane okamih, keď musíte prekročiť poslednú hranicu. Hranicu, čo oddeľuje všetko, čo je vám drahé, od toho, čo si vyžaduje vojna na život a na smrť. Ak tú hranicu nedokáže prekročiť, bitka sa skončí a on prehrá.“



Počas toho ako sa Cassie snaží zachrániť svojho bračeka a vysporiadať sa so záhadným Evanom, objavuje sa nám tu ďalšia postava, ktorá nám tento príbeh doplňuje spoza múrov spomínaného tábora Raj. Dámy a páni, ďalší lámač ženských sŕd, platonická láska Cassiopeii, chlapec s neuveriteľne zvodným úsmevom (že vraj) - Benjamin Thomas Parish (sú tu nejaký fanúšikovia seriálu Teen Wolf, nie?, ok). Táto kniha je charakteristická tým, ako sa postavy postupne vyvíjajú. Z rozmaznaných detí, ktoré kedysi nič okrem party a podobných vecí nezaujímalo, sa teraz stáva presný opak a ich záujem spočíva v rozmýšľaní nad tým ako prežiť, naučiť sa základy prežitia,ako zaobchádzať so zbraňou a hlavne ako poraziť tých druhých. Ben nie je výnimkou, v tábore prejde tzv. vojenským výcvikom a pripravuje sa na boj tam vonku. Zároveň tam stretá Nuggeta, Cassienho brata, s ktorým si postupne vytvorí veľmi blízky vzťah. No a aj napriek tomu že je za múrom, na mieste ktoré je vraj najbezpečnejším miestom na zemi a kde mu nič nehrozí..nuž, každý si musí prejsť vlastným peklom.

Pri písaní som sa musela veľmi ovládať, aby som nevybafla nejaký spoiler, pevne verím že sa mi to podarilo a v ničom som sa nepreriekla. Ide tu o naozaj veľmi zaujímavý a dosť realisticky vykreslený príbeh, pri ktorom budete hltať stranu za stranou. Nič z tých typických amerických 'trhákov'. Páči sa mi to ako som niektoré situácie naozaj nevedela predvídať, neustále menila názor a nikdy som si ničím nemohla byť istá. Navyše, rozdelenie kníh na kapitoly, ktoré vždy prerozpráva iná postava možno nie je originálny, ale v tomto prípade skvelý nápad. Len čo som ju dočítala, musela som si hneď objednať pokračovanie a neviem sa ho dočkať. Verím že nesklame.

„Ako zbavíte Zem pozemšťanov? Zbavte ich ľudskosti.“

Tak a to by bolo k tejto recenzii všetko. Dúfam že sa vám páčila a že vás môžem očakávať pri ďalšom príspevku, aj keď pomaly ale isto tu máme skúškové, a ja budem pravdepodobne prispievať ešte menej ako doteraz, inak povedané - prispievať nebudem. Jedine že by vás zaujímali veci ohľadom ochorení vo vnútornom lekárstve a pediatrii. ;D Ale nie, určite sa budem snažiť prispieť aspoň niečim, no nateraz sa s vami lúčim. Bye♥

Komentáre