Získaj si jej priazeň (Tamera Alexanderová)

Originálny názov: To Win Her Favor
Séria: Veľkostatok Belle Meade
Vydavateľstvo: i527.net
Rok vydania: 2016
Väzba: Brožovaná
Počet strán: 416
Hodnotenie: 4/5


Anotácia:

Maggie Lindenová, talentovaná jazdkyňa, ktorej predsudky spoločnosti nedovoľujú pretekať, si zaumieni, že jej kôň sa stane šampiónom. Jediný muž, ktorý jej v tom môže pomôcť, však prisahal, že s dostihmi už nikdy nebude mať nič spoločné. Ír Cullen McGrath nedávno zanechal úspešný život v Anglicku, pretože sa zaplietol do dostihového škandálu, ktorý ho takmer zruinoval, a v Nashville hľadá nový začiatok. Dúfa, že si tam kúpi pozemok a začne farmárčiť. Od dostihov sa však chce držať čo najďalej. Začať odznova však nie je také ľahké, ako si myslel. Najmä potom, čo mu otec Maggie Lindenovej dá ponuku, ktorú by nemal prijať, no zároveň nedokáže odmietnuť. Maggie si je istá, že jej kobyla Bourbon Belle má na to, aby zvíťazila v prvom ročníku dostihov Peyton Stakes, ktoré ponúkajú najväčšiu odmenu, akú kedy v Amerike vyplatili. Aby mala šancu dokázať to – a zároveň aby zachránil farmu Linden Downs pred dražbou – Maggin starnúci otec urobí výmenný obchod. Dohoda však zahŕňa malý, nepríjemný detail: Maggie sa musí vydať za muža, ktorého vôbec nepozná. Muža, akého by si sama nikdy nevybrala.

***
Ako už istotne mnohí z Vás vedia, prípadne aspoň podľa zoznamu prečítaných kníh tušia, žánre, ktoré sa radia medzi moje obľúbené a okolo ktorých sa poväčšine času s nadšením a očakávaním motám, sú práve sci-fi a fantasy. Svet tvorený prvkami jednej z týchto dvoch foriem je pre moju dušu najlákavejší, no aj napriek tomuto faktu z času na čas neodolám a siahnem po niečom inom. V tomto prípade bude 'tým niečim iným‘ práve tento historický, ľúbostný román. Rozhodnutie vybočiť zo zabehnutých koľají zakaždým sprevádzajú počiatočné rozpaky a neistota prameniaca z predchádzajúcich sklamaní, no o to viac moje srdce zaplesá, keď kniha predčí moje očakávania a ja sa od nej napokon nedokážem odtrhnúť.

Tamera Alexanderová bola pre mňa novou, ešte nepoznanou, osobou v spisovateľskom ‚fachu‘ a to aj napriek tomu, že kniha Získaj si jej priazeň je už jej druhým počinom a taktiež druhou v poradí v sérii Veľkostatok Belle Meade. Preto bolo naozaj dôležité, aby vo mne prvý dojem zanechal kladné emócie, čo aj napriek pozitívnym ohlasom na túto knihu stále nebolo isté. Do rúk sa mi teda toto dielo dostáva ako úplne prvá príležitosť autorky získať si práve tú moju priazeň – no a to, či sa jej podarilo túto neľahkú výzvu zvládnuť... nuž, slovko bravúrne sa tu hodí asi najlepšie. A to že to hovorím ja, už podľa môjho skromného názoru, tiež niečo znamená.

„Čím dlhšie bojujem v tejto vojne a čím viac mužov vidím náhle opúšťať tento svet, tým viac si myslím, že človeku sa nevypláca prechovávať neodpustenie. Je to drahý dlh, ktorý znova a znova spláca ten, kto neodpustil; nie ten, čo odpustenie potrebuje.“

Ako som už spomínala vyššie, aj napriek toľkým kladným recenziám, ktorými sú zasypané snáď všetky knihomoľské zákutia internetu, som sa nevyhla počiatočným obavám z toho, či sa kniha bude rovnako páčiť aj mne. Koniec koncov, práve knihy ktoré bývajú väčšinou najviac ospevované, sa pre niektorých stávajú najväčším sklamaním.  Tieto obavy sa však nakoniec ukázali ako úplne zbytočné, pretože u mňa autorka obstála viac ako dobre. Je pravdou, že sa našlo zopár vecí, ktoré na mňa mali miestami rušivý vplyv, no aj napriek tomu sa pri opätovnom pohľade na knihu neubránim úsmevu.

Veľmi oceňujem to, koľko času a námahy autorka venovala tomu, aby príbeh čo najvernejšie zobrazoval situáciu, ktorá v tom období panovala za veľkou mlákou. Čerpať z minulosti a zachytávať aj tie najmenšie detaily určite nie je ľahkou úlohou, aj napriek tomu, že spomínaná téma mohla byť prediskutovaná už nespočetne veľakrát. Možno to väčšina z Vás berie ako samozrejmosť alebo povinnosť či záväzok, ktorý by mal autor voči knihe a svojim čitateľom prechovávať, no samy viete, že to tak vždy nie je.
 Rovnakú pozornosť však venovala aj postavám, ktoré hrali svoje roly nie len v tomto románe, ale taktiež aj v kolobehu reálneho života, čo je podľa mňa ďalší úchvatný aspekt, ktorý iba pridáva na autentickosti samotnému príbehu. Každá z nich dostala práve dostatok priestoru na to, aby ju čitateľ mohol dobre spoznať a vďaka tomu chápať jej správanie, ktoré bolo v mnohých prípadoch podmienené ťarchou minulosti, ktorú si so sebou niesli v podobe jaziev na tele i na duši. A presne v tomto momente do príbehu vstupuje Boh. Je až neuveriteľné, s akou ľahkosťou a nenútenosťou ho autorka dokázala sprítomniť. Ako nádherne dokázala opísať Božiu lásku a to, že s Božou pomocou si človek dokáže poradiť s hocičím. Že život kresťana vôbec nie je tak strašne nudný a zväzujúci, ako si to poväčšina ľudí dnešnej generácie myslí. Podarilo sa jej slovami vyjadriť niečo, čo vyvracia všetky predsudky a dokázať pravý opak. To, že láska má mnoho podôb a je možné ju vyjadriť rôznymi spôsobmi, nehľadiac na náboženstvo.


Muž sa usmial: „Povedzme, že s pribúdajúcim vekom som zistil, že ten rozhovor prebieha neustále. To len ja som z času na čas tvrdohlavý a nepočúvam.“ Sklopil zrak. „Alebo sa mi jednoducho nepáči, kam ten rozhovor smeruje.“

Nakoniec sa však predsa len musíme dopracovať k slovíčku ALE, pretože aj napriek spomínaným kladom mi prišiel záver knihy akýsi unáhlený a presladený. Vôbec mi nevadilo to, akým smerom sa príbeh uberal a tiež ani fakt, že by sa to niekomu mohlo zdať ako predvídateľné klišé, pretože navzdory tomu mi v určitých momentoch spôsoboval naozaj ťažké chvíle a ja som sa neubránila slzám šťastia, či ľútosti. A iný záver by som si napokon ani nepriala. Tak či onak, posledná tretina knihy mi prišla o niečo menej prepracovaná - nechcem použiť slovo odfláknutá, pretože v tomto prípade by to bol naozaj prehnaný výraz, no snáď chápete kam týmto mierim. Niečo tomu jednoducho chýbalo.

Každopádne, knihu hodnotím ako veľmi dobrú a som naozaj nesmierne rada, že som mala tú možnosť prečítať si ju.V mnohom ma utvrdila, no taktiež aj zmenila môj pohľad na určité veci. Je plná myšlienok, ktorými sa človek môže inšpirovať a ktoré mu pomôžu zvládať strasti každodenného života a OKREM INÉHO - asi najdôležitejšia časť - obsahuje vzácny rodinný recept na citrónové sušienky, ktorý bol zachovávaný po celé generácie, len aby si nakoniec našiel cestu aj k Vám a spríjemnil tak chvíle strávené čítaním! Ďalší dôkaz toho, že aj tie najmenšie detaily majú svoj podiel na celkovom dojme. 
Týmto by som sa teda chcela ešte veľmi pekne poďakovať vydavateľstvu i527.net za poskytnutie výtlačku. Ak máte v obľube históriu a chceli by ste sa o nej dozvedieť o niečo viac aj z iného, zaujímavejšieho, zdroja ako sú učebnice dejepisu, kniha Získaj si jej priazeň bude skvelou voľbou. Zakúpiť si ju môžete TU, alebo na odkaze, ktorý sa Vám zobrazí po kliknutí na názov vyššie. Prajem Vám krásny zvyšok dňa, vidíme sa čoskoro pri ďalšom príspevku. Bye♥

Komentáre

  1. Skvelá recenzia! :) Som rada, že sa ti páčila rovnako ako mne. Ako si si mohla všimnúť, historické romány milujem a pre mňa bolo toto čítanie zážitkom. :) Uvidíme, k akej spoločnej knihe sa dostaneme nabudúce. Maj sa krásne a užívaj prázdniny. :)
    PS: Už si skúšala sušienky? :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem veľmi pekne.:) Všimla som si, že táto kniha učarovala viacerým z nás a po jej dočítaní som konečne pochopila aj dôvod, ozaj bola očarujúca.:)
      Ešte raz Ti ďakujem a krásny zvyšok prázdnin aj Tebe.
      P.S.: Sušienky som ešte neskúšala, ale už sa neviem dočkať najbližšej príležitosti. Určite potom dám vedieť.)

      Odstrániť
  2. Wauuu, tak s týmto článkom si ma veľmi potešila, pretože spolubývajúca má historické romány veľmi rada a ja stále hľadám nejaké inšpirácie podobného rázu, ktoré by som jej mohla odporučiť. Recenziou si však navnadila aj mňa, takže uvažujem, že si knihu pridám na svoj wishlist, naozaj vrelá vďaka za tip! :) ♥

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To som naozaj veľmi, veľmi rada.:) Knihu vrelo odporúčam, som si istá, že ak sa k nej napokon dostanete, nebudete schopné sa od nej opätovne odtrhnúť. Určite mi potom daj vedieť svoje, ale aj kamarátkine, dojmy.;)♥

      Odstrániť
  3. Tak sa teším, že sa ti kniha páčila ^.^ Ja som ju mala prečítanú behom dvoch dní a sama som neverila tomu, že si ma natoľko získa♥♥♥ Aj keď sa chybičky našli, no bolo to kvalitné čítanie...takže sa teším na predchádzajúcu knihu tejto autorky ale aj na tú, ktorá ma vyjsť tento rok. Och, a že aké parádne knihy vydajú vo vydavateľstve i527.net! Tak sa teším :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Počas mojej 'knižnej prokrastinácie' som si stihla všimnúť, ako si táto kniha získavala človeka za človekom a to ma asi v snahe dočítať to, čo som mala predtým rozčítané, čo najrýchlejšie burcovalo najviac.:) Zároveň som sa snažila nemať obrovské očakávania, ktoré poväčšine predchádzajú sklamaniu, no ako som spomínala v recenzii, obavy boli zbytočné.:)
      Tento rok bude na knihy naozaj bohatý, sama sa už neviem dočkať!:)

      Odstrániť
    2. Milá Veronika,
      v prvom rade by som ti chcela veľmi pochváliť blog. V kníhkupectve Zachej.sk nás veľmi zaujal a boli by sme radi ak by sme mohli nadviazať spoločnú spoluprácu, ktorá by bola výhodná pre obe strany.
      Vidím, že s niektorými vydvateľstvami a kníhkupectvami už spolupracuješ, takže takýto druh spolupráce by ti nemal byť cudzí.
      Budem veľmi rada, sa mi ozveš na: Dominika.Farkasova@zachej.sk.
      Veľmi sa teším na tvoju odpoveď a prajem krásny deň.

      Dominika Farkašová
      Zachej.sk, marketing

      Odstrániť
    3. Skoro som spadla zo stoličky...fuuu. ĎAKUJEM naozaj veľmi krásne!♥♥♥ K zvyšku sa tu radšej ani nejdem vyjadrovať, lebo mám taký dojem, že by to skončilo pri ďalšom románe a preto sa pre istotu hneď presuniem do emailu.:D Ešte raz ale veľmi pekne ďakujem, neviete si ani len predstaviť, čo ste týmto komentárom spôsobili. Ach.♥ Krásny deň prajem aj Vám.:)

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Vopred veľmi pekne ďakujem za každý jeden komentár. :)