Šťastná sedmička (Holly Goldberg Sloan)

Originálny názov: Counting by 7s
Vydávateľstvo: Ikar
Edícia: YOLi
Rok vydania: 2014
Väzba: Brožovaná
Počet strán: 344
Hodnotenie: 5/5




Anotácia:

Ak prídete o všetko, možno budete musieť plávať proti prúdu.

Willow Chanceová je dvanásťročný génius. Je posadnutá rastlinami a medicínou, obzvlášť chorobami. Jej záľubou je počítať po siedmich. Sedmička má v jej živote zvláštny význam, a tak ju považuje za dokonalé číslo. Sympatická Willow si cestu k ľuďom hľadá len ťažko. Bodaj by nie, s takým mudrlantom sa nevychádza ľahko. Aj pre učiteľov je tvrdým orieškom, k výchovnému poradcovi chodí ako na klavír. Nemá takmer žiadnych priateľov, okrem dvoch vietnamských súrodencov. Rozpráva sa s nimi, ako inak, po vietnamsky. Život tohto neobyčajného dievčaťa sa však nečakane zvrtne, keď jej milovaní adoptívni rodičia tragicky zahynú. Hlboký smútok prekonáva Willow vďaka nezlomnej energii, túžbe po poznaní, ale najmä vďaka priateľom. Bohužiaľ hrozí, že čochvíľa stratí aj ich.

 Román od americkej autorky Holly Goldbergovej Sloanovej je vtipný, láskavý a dojímavý. Vďaka nemu pochopíte, ktorí siedmi ľudia sú najdôležitejší vo vašom živote.
***
Poznáte ma. Dobre viete, ako zvyknem vždy na začiatku článku v prvom rade básniť o tom, aká prekrásna je obálka a že v niektorých prípadoch - a že ich nie je málo - môže kniha za moju pozornosť ďakovať práve jej. No nie vždy to dopadne takto ružovo a niekedy bez podrobnejšieho skúmania zavrhnem knihu ešte skôr, ako by sa mohla posnažiť zaujať niečím iným. Jediným pohľadom. Tušíte správne, aj v tomto prípade tomu tak bolo. Doteraz nemám ani len poňatia, prečo som na túto knihu pozerala ako na ďalší kus motivačnej literatúry a rád ohľadom toho, ako žiť svoj život zmysluplnejšie a šťastnejšie...aj keď v konečnom dôsledku mi tento príbeh otvoril oči v mnohých smeroch. A za to všetko môžem poďakovať jedine môjmu Dieťaťu šťasteny a našej výmene, ktorá bola na tomto blogu spomínaná ešte o niečo skôr (recenzia na túto knihu tu totižto mala byť už vyše mesiaca), pretože sa mi do rúk dostalo niečo naozaj neuveriteľné a preto som sa rozhodla v šírení posolstva tejto knihy pokračovať ďalej tým, že som ju po dočítaní posunula ďalším ľuďom a teraz ju prostredníctvom tohto článku posúvam k Vám.

Necelých 350 strán čítania, človek by si mohol myslieť, že to potrvá celú večnosť, no opak je pravdou. Príbeh Vás svojou jedinečnosťou vtiahne hneď od začiatku a už nepustí. Čas Vám spolu so stránkami knihy prepláva pomedzi prsty ako voda a Vám neostane nič iné, ako sa len na konci príbehu zmieriť s jeho krásou a myšlienkami, ktoré robia z tohto diela hotový poklad a ktoré sa Vám počas čítania vryjú do pamäti a vy sa na tento svet začnete dívať úplne inými očami. 

Pretože podľa mňa nie je veľmi dobrý nápad posudzovať ľudí rovnako.
Každý človek má mnoho súčastí, ktoré z neho zakaždým vytvárajú jedinečné stvorenie.
Všetci sme nedokonalý genetický guláš.

Willow je naozaj neobyčajné dieťa – malý génius, no a vyzerá to tak, že mnohí ľudia mali problém práve s touto jej črtou. Jednoducho im nešlo do hlavy, ako môže mať 12 ročné dieťa tak rozsiahle vedomosti z oblasti medicíny a botaniky, dvoch vecí, ktoré okrem iného Willow milovala najviac. V podstate to nikomu nezazlievam, v dnešnej dobe plnej výrastkov so zameraním na najnovšie módne trendy, mobilom v jednej a tabletom v druhej ruke, je dieťa s takýmto IQ naozaj nevídané a rozhodne ho nestretnete niekde sa len tak bezcieľne ponevierať, napríklad v Piatok večer v bare na pive. Okey, preháňam, no chcela som len poukázať na to, že tie vedomosti určite niečo stoja. Nuž a ak sa to niekomu zdá ako bujný výplod fantázie, niečo nereálne, je mi to naozaj ľúto.
 Jej život bol už od mala poprepletaný rôznymi udalosťami, ktoré dokázali preveriť jej vytrvalosť a neochvejnosť. No nech už išlo o čokoľvek, Willow sa s tým vždy vedela vyrovnať naozaj ohromne a pokračovať ďalej. Už len z tohto dôvodu si zaslúžila môj obrovský obdiv. Nasledujúci fakt neberte ako spoiler, určite ním nie je, keďže od tohto bodu sa odvíja celý príbeh...predstavte si totiž, že v živote stratíte to, čo je pre Vás najcennejšie, to, k čomu sa vraciate keď Vám život uštedrí facku a oči zalejú slzy, to, k čomu sa vraciate s dôverou a vedomím, že tu pre Vás bude navždy. Že stratíte rodičov, oporný stĺp Vášho života a to hneď dva krát, čo by ste robili? Úprimne, ja by som sa asi psychicky zrútila a ak by táto kniha bola písaná Greenom a nie Holly, pravdepodobne by som ju v dôsledku prílišného negativizmu odhodila po prečítaní pár stránok. No nestalo sa, pretože práve týmto príbehom nám Holly ukazuje, že aj to najhoršie, čo nás v živote môže postretnúť, je niekedy odrazovým mostíkom k neuveriteľným udalostiam, naplneným šťastím. A práve preto tých 5 hviezdičiek. 

Tak je to s časom.
Sekunda nám môže pripadať ako večnosť, ak po nej nasleduje hlboký žiaľ.

 V anotácii sa síce spomína, že Willow mala problém nadväzovať kontakty, no verte mi, ak toto dievča nakoniec niekomu predsa len skrížilo cestu, nezmenila len jej smer, zmenila rovno chod celého vesmíru. Či už sa jednalo o vietnamskú rodinku, Dell Dukea alebo taxikára Jaira. Nespočetne veľa krát som si želala, aby som mohla Willow stretnúť osobne alebo mať aspoň šťastie a naraziť na človeka podobného charakteru. Nie nadarmo sa hovorí, že ak chce človek zmeniť svet, mal by začať od seba. A ak chcete vedieť, ako na takú zmenu, prečítať si túto knihu bude skvelým štartom. Willow Vás totižto naučí, ako sa ráta po siedmych...
Bye♥

Komentáre

  1. Recenzia sa ti veľmi podarila. ;) Potešila som sa, keď som klikla na tvoj blog a našla ju tu. :) Ja som mala problém pochopiť, ako môže byť dvanásťročné dieťa taký génius. Považovala som to za nereálne, no Mony ma presvedčila o opaku. A ako som spomínala vo svojej recenzii, kniha sa tým odlíšila od ostatných a bola niečím výnimočná.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem veľmi pekne.:) Och no áno, s recenziu som bola naozaj veľmi pozadu a keď som navyše videla, ako krásne si to mala spracované ty a aj Mony na blogu, mala som pochybnosti o tom, či to vôbec dokážem - vážne som premýšľala, že sem dám iba odkazy na Vaše blogy.:D
      Áno, presne tak. Možno to je v dnešnej dobe ťažko uveriteľné, no podľa môjho názoru určite nie nereálne a som rada, že sa Mony podarilo zmeniť Tvoj názor tak, ako aj ten môj.;) Určite to stálo za to.

      Odstrániť
  2. o tejto knihe čítam samé dobré recenzie. Jednak aj skvelo hodnotené ale i spracované. Už si ju píšem do zoznamu CHCEM :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Niečo na tom určite bude.;) Ak máš teda o knihu záujem, pošli mi na email alebo Fb (kdekoľvek) adresu a v najbližších dňoch si ju určite budeš môcť preradiť na zoznam Práve čítam.;)

      Odstrániť
  3. Je skvelé pripomenúť si, aká úžasná je táto kniha. Čítala som ju dávno, ešte v čase kedy vyšla, a veľmi dobre si ju pamätám. Ani neviem prečo, no akosi som od nej nečakala veľa. Odvšadiaľ sa ozývali pozitívne ohlasy a ja som sa do toho púšťala tak trocha skepticky. No... dopadlo to tak, že som to prečítala na jeden dych. Willow bola absolútne skvelá. Boli tam krásne myšlienky... Ani si nedokážem spomenúť na nejaké mínus :). Krásna recenzia :)!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Sama netuším, z akého dôvodu vo mne kniha vyvolala taký dojem, že som kvôli tomu jej čítanie odkladala naozaj veľmi dlho. Aj napriek tým ohlasom a všetkému, až mi je ľúto, pretože je to naozaj jedna z tých úžasných kníh, ktoré dajú človeku veľa.:) Ako spomínaš ty, Willow je zlatíčko, ktoré si človek obľúbi hneď od začiatku a tie myšlienky, jednoducho všetko - kniha ako celok.:)
      Ďakujem veľmi pekne.;)

      Odstrániť
  4. Len čo som zbadala, že si uverejnila recenziu na Šťastnú sedmičku, tak som sa neprestala usmievať :D Tak som sa na ňu tešila a konečne je tu! A aká je krásna! ♥^.^♥ Joj, to bola taká nádherná kniha a ani si nevieš predstaviť aká som rada, že si získala i teba a dokonca, naša Pútníčka stále neskončila svoje poslanie - to je úžasné♥
    Willow bola jedna z naj knižných hrdiniek a verím tomu, že takýto výnimoční ľudia naozaj existujú ;) A s tým Greenom si ma dostala :D Máš pravdu, keby to písal on, tak knihu ani nedočítam a stavím sa, že koniec by bol depresívny a mňa by z toho totálne porazilo, čo by malo za dôsledok, žeby som už nikdy po knihách s podobným smutným námetom nesiahla. A to by bola katastrofa! Takže Holly môžem ďakovať za veľa, za Willow, skvelý príbeh, no najmä asi za nový pohľad šťastných koncov ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ty tú knihu zbožňuješ tak veľmi, ako ja Zlodejku kníh od Zusaka.:D Takže sa tomu vôbec nedivím, len ma mrzí, že som ťa na túto recenziu nechala čakať vyše mesiaca, strašné. Tak teda dúfam, že stála za to a ďakujem krásne za milé slová.♥:)
      Iba vďaka takýmto ľuďom sa svet ešte ako tak drží, bez nich by to bola hotová pohroma.:) Nuž a áno, Green.:D Myslím, že našu 'lásku' k tomuto autorovi zdieľame spoločne a ja vlastne ani neviem, ako mi to napadlo. Proste mi tá myšlienka len tak skrsla v hlave a ty si ju skvelo doplnila.:D Ak by to bolo písané jeho rukou, prišli by sme o skvelý a ozaj jedinečný príbeh - bez urážky no.:)

      Odstrániť
  5. Šťastnú sedmičku milujem. Je to presne ten typ knihy, ktorý ťa povzbudí a prinesie ti veľký čitateľský zážitok aj napriek tomu, že to nie je zložité čítanie. Práve naopak. V tých krásnych jednoduchých slovách sa nachádza nádherné posolstvo, za čo treba autorku skutočne pochváliť :)
    Som preto veľmi rada, že sa ti táto kniha páčila. Willow bola skvelá hrdinka, taká tá osoba, presne ako píšeš, ktorú jednoducho potrebuješ vo svojom živote stretnúť, lebo je strašne super :D ;) ♥
    Je od teba pekné, že si knihu poslala ďalej a dúfam, že sa zapáči aj iným : )

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tú knihu miluje naozaj mnoho ľudí, snáď každý, kto ju držal v rukách a mal možnosť prečítať si ju.:) Zatiaľ som sa nestretla ani s jedným negatívnym názorom a niet sa čomu diviť.:) Povedala som to už asi 100x a budem sa opakovať, pre mňa za mňa, aj ďalších 100, no tá kniha a príbeh, ktorý v sebe nesie, sú ozaj krásne.:)
      Verím, že sa nám obom raz takého človeka podarí stretnúť (samozrejme, ak sa Ti ho náhodou nepodarilo nájsť už skôr, v tom prípade poprosím zoznámiť ;):D)
      Ďakujem veľmi pekne za krásny komentár.♥

      Odstrániť
    2. Súhlasím s tebou :))
      No, neviem, asi ešte nie. Myslím si, že niekoľko ľudí, ktorí mohli mať nejaké tie skvelé vlastnosti, som už stretla. Milujem spoznávať nové osoby, pretože verím v to, že každý človek, ktorého stretneš ťa nejako zmení, prípadne v tebe niečo zanechá. :) Ale ozajstnú Willow zatiaľ nepoznám, takže som s tebou na čakačke ;) :D

      Odstrániť
    3. To si napísala veľmi pekne a výstižne.:) Je to pravda. No snáď sa nám teda časom podarí na tú Willow natrafiť, alebo...sa ňou môžeme stať my samé, prípadne sa aspoň posnažiť zapracovať na oblastiach, ktoré sme u nej obdivovali.:)

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Vopred veľmi pekne ďakujem za každý jeden komentár. :)