Šťastní ľudia čítajú a pijú kávu (Agnes Martin-Lugand)

Originálny názov: Les gens heureux lisent
et boivent du café
Séria: Šťastní ľudia
Vydavateľstvo: Motto
Rok vydania: 2015
Väzba: Pevná
Počet strán: 256
Hodnotenie: 1/5


Anotácia: 

Dá sa zlomené srdce vyliečiť? Autorka tohto bestsellera Agnes Martin-Lugand vás zavedie do drsného, no čarokrásneho Írska, kde sa odohráva príbeh prirovnávaný k obľúbenému filmu Pod toskánskym slnkom. 

 Šťastní ľudia čítajú a pijú kávu. Tak sa volala útulná literárna kaviarnička, ktorú vlastnila mladá Parížanka Diane. Žila si svoj šťastný život s malou dcérkou a milujúcim manželom, až kým jedného dňa tragédia nezlomila jej srdce. Vzala jej nielen tých najbližších, ale aj zmysel života. Zúfalá mladá žena sa na celé mesiace uzavrela pred svetom a márne hľadala nový zmysel života. Napokon sa rozhodla splniť sen svojho muža a odísť do Írska. Tam, na búrlivom a drsnom západnom pobreží, sa začína veľké dobrodružstvo. Do jej pochmúrneho života vstúpi záhadný fotograf  Edward, a čudné veci, čo sa okolo neho dejú, konečne donútia Diane konať...
***
Prekrásna obálka s ešte krajším názvom knihy, ktorý však ani len trochu nesúvisí s jej obsahom. Približne takto by som v skratke opísala moje sklamanie.
Dlho som premýšľala nad tým, či má vôbec nejaký zmysel písať recenziu na knihu, ktorá odo mňa dostala tak nízke hodnotenie. Veď viete ako sa hovorí:„Ak nemáš povedať niečo dobré, tak radšej nehovor nič.“ No v konečnom dôsledku presne o tomto recenzie sú - akýkoľvek názor, či už kladný alebo záporný, je názor. Mne by totižto nikdy ani len na um nezišlo, že by som niekedy mohla ohodnotiť knihu iba jednou hviezdičkou! Navyše ak sa jedna o literatúru, ktorá by podľa názvu mala byť knihomoľskému srdcu tak blízka...viete si predstaviť to sklamanie po jej dočítaní? Veď ja som si dokonca z 256 strán nedokázala vybrať čo i len jeden úryvok, ktorý by Vás čitateľov aj napriek môjmu negativizmu mohol k románu prilákať! Nič. No pôjdeme pekne po poriadku – ak sa podarí.

Kým sa mi tento román podarilo prečítať celý, ku knihe som sa snažila ‚prinútiť‘ dokopy 3x, čo sa mi samozrejme nestalo po prvý raz, akurát že v tomto prípade som to nakoniec trpko oľutovala. V poslednej dobe naozaj nemám času nazvyš a preto každý výber knihy vždy dôkladne zvážim. Nebolo tomu inak ani v tomto prípade. Obzerala som sa po niečom nenáročnom, ľahkom na čítanie, po niečom, čo by mi mohlo spríjemniť nudné prednášky / prípadne dlhé prestávky medzi nimi. Namiesto toho som si však vybrala niečo, čo ma akurát tak rozčúlilo alebo naopak rozosmialo svojou primitívnosťou.
Ach, naozaj ma mrzí, keď sa o knihe musím vyjadrovať takto, no neviem si pomôcť. Po celý čas som mala dojem, akoby som čítala svoje staré rukopisy, pochádzajúce ešte z detských čias, keď fantázia pracovala na plné obrátky, no štylistika a bohatá slovná zásoba boli ešte neznáme pojmy. Ak by som mala trochu viac sebavedomia a posunula ich ďalej, dnes som mohla byť vysoko uznávanou autorkou - usudzujem podľa tohto bestselleru, ktorý má byť dokonca sfilmovaný! Skoro mi zabehlo...
Možno by mi ani nevadilo to, že sa jedná o tak obrovské ‚klišé‘, no autorkin štýl písania ... akoby jej niekto priložil hlaveň k spánku a nútil ju písať dovtedy, kým zo seba nevysúka aspoň zopár strán, zvyšok sa predsa vyrieši riadkovaním 1,5 a veľkosťou písma 14. Odfláknuté, až priveľmi stručné, nemastné, neslané, nudné, silené a (minimálne pre mňa) bez štipky emócie. Myslím si, že som dosť empatický človek a veľa vecí vo mne dokáže vyvolať doslova búrku emócií, kedy sa slzy len tak lejú, no toto jednoznačne nebol ten prípad aj keď potenciál by to mať mohlo. Dôkazom sú už len samotné stovky úspešných románov s rovnakým námetom, ako mal tento. A tomu, že sú Francúzi považovaní za najlepších milencov, taktiež už neverím.

„Nesúď knihu podľa obalu!“

Nuž, v tomto prípade to platí dokonca dvojnásobne, pretože aj napriek očarujúcej obálke, stojí obsah knihy....pardon,  nestojí za prečítanie. Čo ma preto šokovalo ale úplne najviac, boli všetky tie kladné recenzie (a tu nehovorím o troch, ale dokonca !!!piatich!!! hviezdičkách) na stránkach rôznych kníhkupectiev, či 'fckbookových' stránkach, pri ktorých som sa vážne zamýšľala nad tým, kde je chyba?! Buď som ja náročný čitateľ alebo ....
Nie je mojim zámerom nikoho urážať, ani čitateľov a dokonca ani samotnú autorku, aj napriek tomu, že to možno tak nevyzerá. Určite na to musela vynaložiť istú námahu - naozaj iba mizernú trošku - a to, že sa pred pár mesiacmi začalo predávať dokonca aj pokračovanie tohto príbehu tiež o niečom svedčí. Bohužiaľ, pre mňa je táto kapitola uzavretá a žiaden film, krásna obálka, či lákavý názov už tento postoj nezmení. 

Ako ste na tom vy? Čítali ste tento román, ak áno, aký je Váš dojem? Prípadne mi môžete napísať, ktorá kniha naopak sklamala Vás a pohorela na plnej čiare - budem sa jej oblúkom vyhýbať.:D

Komentáre

  1. Fuuha :D Tak to je riadna recenzia :D Vďaka za takýto názor. Keďže som ja maniak na obálky, po tejto by som siahala ihneď a ako vidím, trpko by som to oľutovala. Je mi ľúto, že je táto kniha takýmto sklamaním. Nerozmýšľala si nad tým, že je možno zlý preklad? Poznám pár kníh, ktoré som čítala v češtine a v slovenčine a rozdiel v preklade bol obrovský. Po slovensky som to nemohla ani dočítať. Takže, knihu určite kupovať nebudem. Možno požičiam z knižnice a uvidím, či budem takto rovnako sklamaná ako ty.
    Ale keď hovoríš, že je písaná bez emócií, pravdepodobne to nebude nič pre mňa.
    Maj sa krásne a ďakujem za názor. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nuž, inak sa to naozaj ani nedalo, aj keď ma to mrzí o knihe takto písať.:) Áno, to bola asi prvá vec, ktorá mi napadla. Že sa možno dostala do rúk človeku, ktorý ovládal francúzsky jazyk asi tak ako ja - čiže neovládal.:D No potom som si všimla recenzií na Goodreads a tie už také pozitívne neboli, takže to vyzerá tak, že náš preklad na hodnote knihy dokonca pridal.:D Takúto skúsenosť som ale ešte nemala a českú verziu tejto knihy som nečítala, takže to neviem objektívne posúdiť.
      Pevne verím, že ak sa napokon dostane aj k Tebe, bude to o čosi lepšie ako v mojom prípade. Určite daj potom vedieť. Maj sa krásne a ja ďakujem za komentár.;)

      Odstrániť
  2. Na túto knihu som už mala v minulosti zálusk. No veľa ľudí i recenzie ma od nej odhováralo. Škoda, že tak skvelo vyzerajúca a znejúca kniha sa tak po... A to je presne to o čom som písala. Skvelý dizajn no za ním len prázdne pozlátko.
    Ale ja stále tvrdím, že aj to musí byť, lebo vďaka tým zlým knihám si potom o to viac vychutnáme všetky tie skvelé knihy :-).

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Večná škoda, že ja som sa k tým recenziám dostala až po zakúpení knihy. Nuž, aspoň jeden krok tým správnym smerom vedeli spraviť - vsadiť všetko na obálku a názov.
      Zaujímavý a pravdivý názor, práve čítam knihu, kde je to samá myšlienka za myšlienkou, ani ich nestíham vyznačovať.:)

      Odstrániť
  3. Och škoda. Táto kniha pôsobí neskutočne lákavo. Obálka je krásna, anotácia vyzerá sľúbne a už len ten názov... Vďaka za varovanie. Aspoň viem, že sa mi do nej neoplatí pustiť.
    Skvelá recenzia :)!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Presne toto všetko som si o knihe myslela aj ja, o to väčšie sklamanie bolo, keď som ju napokon aj prečítala. Je to síce iba môj subjektívny názor s ktorým sa nemusí každý zhodovať, ale osobne si myslím, že ľuďom, ktorí knihy zbožňujú rovnako ako ja a majú toho načítané už trošku viac, táto kniha neulahodí.:/
      Ďakujem pekne.:)

      Odstrániť
  4. Joj, toto bola taká super recenzia...zas si ma pobavila :D Ja ťa úplne chápem...človeku je ľúto písať takto o knihe, ale keď to nejde inak...Veď aj mňa naposledy tak dostala Selekcia...každý ju zbožňuje, no ja ju nemôžem ani vystáť. Už som si myslela, že som čudná, no na goodreads sa predsa len našli názory podobné tomu môjmu a hneď som sa cítila lepšie, aj keď to možno znie čudne :D No, keď ma kniha nahnevá lepšie vypísať sa z tých pocitov, inak by mi to nedalo spávať, pretože by ma sprevádzali neustále myšlienky na ňu a jedinou záchranou je vložiť ich na papier (a to myslím vážne :D). Čo sa týka sklamaní, ako vieš, tak naposledy to bola Nebojácna, avšak sa z nej nestala až taká katastrofa, ktorú by som znenávidela...len mi nesadla...
    No, a preto je vážne dobré písať aj záporné recenzie, pretože čitateľa aspoň varujú a je už len na ňom, či po knihe nakoniec siahne na vlastné riziko :D...a ja som zvážila, že je lepšie sa tejto knihe vyhýbať...nič pre mňa ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Som naozaj rada, že táto recenzia mala na teba aj napriek svojej pochmúrnosti úplne opačný dopad.:D I keď som od tejto knihy napokon odradila asi dosť veľa ľudí, verím, že to bolo iba pre ich dobro a že ten čas venujú niečomu, čo ich naozaj uchváti.:) Pretože táto kniha je podľa mňa vhodná tak akurát pre 'sviatočných čitateľov'.
      Teraz sa s tebou už aspoň viem plne stotožniť a chápem, ako si sa vtedy naozaj cítila. (Vďaka Bohu za Goodread.:D) Je to naozaj ťažké na spracovanie, keď kniha, ktorá je pre niekoho skvostom, je pre teba iba akýsi omyl, ktorý sa dostal do tlače. Takže ako hovoríš, najlepšie je sa z toho vypísať a potom poprípade knihu posunúť ďalej človeku, pri ktorom je reálna možnosť úspechu a spokojnosti.:) Tak ušetríme svoje myšlienky a napokon aj oči - i keď v tomto prípade je obálka naozaj krásna.
      Áno, Nebojácna bola taktiež sklamaním, no určite nie v rovnakom merítku ako tento román. Pri nej som nepociťovala neodkladnú potrebu čím skôr sa jej zbaviť a urobiť tak miesto pre ďalšie knihy...Ach, toto znie naozaj hrozne.:D Radšej už ani nepokračujem.
      Ďakujem veľmi pekne za komentár.;)

      Odstrániť
  5. Fúúú, takže zase kniha, čo má len peknú obálku, no neskrýva rovnako očarujúci príbeh? :D To ma mrzí aj za teba, sama viem, že aj keď nechcem, pri čítaní mám isté očakávania a keď ma kniha naozaj sklame, nie je to príjemný pocit. Vďaka za to, že si sa s nami podelila o svoje myšlienky a ja si knihu rozhodne nepripíšem na zoznam tých, po ktorých sa budem v najbližšej čítacej dobe obzerať ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Bohužiaľ, u mňa sa radí presne do tejto kategórie.:D O jej pokračovaní preto radšej už ani nechcem počuť. Presne tak, či už človek chce alebo nie, obálka nás ku knihe pritiahne ako prvá a anotácia potom už iba dokončí prácu. Na základe toho si človek utvorí isté očakávania a potom je už len na autorovi, ako s tým vynaloží. Tu sa to rozhodne zvrtlo zlým smerom.
      Ja ďakujem za pekný komentár a prajem príjemný čitateľský zážitok.;)

      Odstrániť
  6. Ja som túto knihu zaregistrovala už dávnejšie a dokonca som si ju chcela prečítať. Veď pravá kniha pre knihomoľa je práve tá, ktorá má v názve slovo káva (čaj) a kniha. No po tvojej recenzií som zmenila názor. V takýchto chvíľach je "nesúď knihu podľa obalu" veľmi výstižné. Ďakujem za krásnu a vtipnú recenziu. :) Teraz sa budem tejto knihe vyhýbať tak, ako sa len bude dať. :D A vôbec to nevyzerá, že knihu urážaš. Len vyjadruješ svoj názor a zachraňuješ poniektorým knihomoľom život a zabraňuješ tomu, aby pri jednej strašnej knihe premárnili hodinky, ktoré sa dajú využiť aj inak. ;)
    Prajem ti krásne jednodňové prázdniny a dúfam, že teraz si prestávky medzi prednáškami skracuješ oveľa lepšou knihou. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Z pultov sa síce pekne vyníma a oku naozaj lahodí, no presne ako píšeš: „Nesúď knihu podľa obalu“. V tomto prípade to platí dvojnásobne.:D Mrzí ma, že som od knihy odlákala tak veľa ľudí a prve teraz, keď do kníhkupectiev prichádza jej pokračovanie, no rozhodne nebudem klamať o mojich dojmoch.:) Verím teda, že som Vám ostatným naozaj ušetrila čas, ktorí potom využijete pri inej, lepšej, knihe.:)
      Krásne prázdniny aj tebe a ďakujem veľmi pekne za komentár.:) Príjemný čitateľský zážitok aj Tebe.:)

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Vopred veľmi pekne ďakujem za každý jeden komentár. :)