Stručné odpovede na veľké otázky (Stephen Hawking)

Anotácia


Počas celej svojej výnimočnej životnej a profesionálnej dráhy Stephen Hawking rozšíril naše poznatky o vesmíre a objasnil niektoré z jeho najväčších záhad. A hoci jeho teoretická práca o čiernych dierach, imaginárnom čase a viacnásobných históriách zaviedla jeho myseľ do najvzdialenejších končín vesmíru, Hawking bol vždy presvedčený, že pomocou vedy dokážeme vyriešiť problémy aj na našej planéte. V čase, keď čelíme potenciálne katastrofickým zmenám na Zemi – od zmeny podnebia cez ubúdania prírodných zdrojov po hrozbu umelej super inteligencie –, obrátil Stephen Hawking pozornosť na najnaliehavejšie otázky ľudstva. Stručné odpovede na veľké otázky, posledná kniha Stephena Hawkinga, je intelektuálne podnetným, vášnivo vyargumentovaným osobným pohľadom vedca na výzvy, ktorým čelíme ako ľudstvo, a na to, kam ako planéta ďalej smerujeme.



***

Odborná literatúra vie byť zábavná a to najmä vtedy, keď si zvolíte oblasť, v ktorej sa viete pohybovať asi tak dobre, ako dnešná generácia pomocou skutočných máp na skutočných cestách. Neviete (aspoň teda ja istotne nie). No a či už za túto Vašu nevedomosť možno obviňovať vzdelávací systém alebo (pri všetkej úcte) Vašu vlastnú hlúposť, pointa ostáva nezmenená. Napokon je aj tak najdôležitejší fakt, či s tým niečo urobíte alebo to jednoducho necháte plávať a zameráte sa iba na tie oblasti, v ktorých ozaj vynikáte. Koniec koncov ani toto rozhodnutie sa nedá považovať za nesprávne.

Pri tom všetkom je predstavivosť naďalej našim najsilnejším atribútom. S ňou sa môžeme túlať kdekoľvek v priestore a čase. Môžeme byť svedkami najexotickejších prírodných úkazov a viezť sa pritom v aute, driemať v posteli alebo sa na večierku tváriť, že počúvame niekoho nudného.“(Stručné odpovede na veľké otázky, Stephen Hawking; preklad: Dezider Kamhal)


 Ja som sa túto svoju 'mladícku nerozvážnosť' a hlúposť' predsa len rozhodla na staré kolená napraviť a to práve čítaním publikácii z odborno-náučného žánru, konkrétne sa venujúc tým z oblasti fyziky. I navzdory tomu, že to nie je práve to najľahšie čítanie, že nie vždy všetkému úplne rozumiem a že sa mi už neraz ušiel jeden nechápavý či dokonca posmešný pohľad, to považujem za jedno z mojich najlepších rozhodnutí v živote.
Som si vedomá, že i napriek všetkej mojej snahe danej tématike nikdy nebudem schopná porozumieť úplne, s mojimi (ne)vedomosťami to napokon ani nejde, aj tak to však skúšam. Možno sa teraz sami seba pýtate:„Načo? K čomu je to dobré?“ Nuž, v prvom rade preto, lebo ma daná oblasť naozaj baví a poznatky, ktoré sa ku mne vďaka týmto publikáciám dostali, a stále dostávajú, sú naozaj fascinujúce nehľadiac na to, či im moje pochabé ja rozumie alebo nie. A po druhé, aj napriek všetkým okolnostiam a faktorom, ktoré hrajú proti mne, sa daným pánom, medzi ktorými je aj S. W. Hawking , predsa len podarilo nemožné - a to sformovať môj pohľad nielen na svet, ale i na vesmír samotný do čosi reálnejšej a ucelenejšej podoby. Pri čítaní tohto žánru, i knihy samotnej, totižto podľa môjho názoru nejde iba o suchopárne dopĺňanie si chýbajúcich vedomostí, ako to bolo napríklad v škole, kde ste sa za každú cenu snažili nabifľovať danú látku len preto, aby Vám po zložení skúšky mohla nadobro vyfučať z hlavy. Myslím, že ich skutočný prínos a podstata ležia práve vo formovaní celkového pohľadu na vec, na to kým sme a čo je našou úlohou.

Nezabúdajte sa teda pozerať hore na hviezdy, nie dolu na svoje nohy. Snažte sa porozumieť tomu, čo vidíte, a premýšľať o tom, čomu vďačí vesmír za svoju existenciu. Buďte zvedaví.“ (Stručné odpovede na veľké otázky, Stephen Hawking; preklad: Dezider Kamhal)

 Stručné odpovede na veľké otázky je v poradí treťou knihou pohybujúcou sa v oblasti fyziky (konkrétnejšie v obl. kozmológie), ktorá sa mi dostala do rúk a môžem s istotou potvrdiť, že je to zatiaľ to najťažšie i zároveň najľahšie čítanie vôbec. Chcem tým povedať, že pri tejto publikácii sa Vám nejaké tie znalosti z fyziky možno predsa len zídu vhod vzhľadom na to, že jej autor akosi ráta s Vašim všeobecným rozhľadom a základným vzdelaním. Čo je koniec koncov normálne. Prečo by ste inak siahli po knihe, ktorej téma by Vám absolútne nič nehovorila? Že, Veronika? Predsa len už samotný názov vypovedá o tom, že Vám budú poskytnuté stručné odpovede a nie dôkladný rozbor, ako to napríklad bolo pri Rovelliho Siedmych krátkych prednáškach o fyzike alebo Tysonovej Astrofyzike pre zaneprázdnených a to je napokon aj dôvod, prečo by som asi radšej začala práve tam. Avšak to iba v prípade, že Vám je fyzika naozaj cudzia alebo nemáte radi výzvy.
 No aj napriek zložitejšiemu prístupu k téme som sa pri čítaní knihy nikdy nenudila. V závere kapitoly som si zakaždým dokázala vyvodiť záver, pointu celej myšlienky a to, kam ňou autor smeroval. A čo je najdôležitejšie, konečne som si utvorila názor aj na tie témy, ktorými som sa doteraz nikdy tak úplne nezaoberala - napríklad taká dilema s genetickým inžinierstvom či to, akým smerom sa môže aj nemusí uberať vývoj umelej inteligencie.
A tak som si vďaka tejto knihe opäť raz rozšírila obzory. Vďaka nej som opäť raz mohla nahliadnuť na vesmír a na naše smerovanie v ňom z iného uhla pohľadu. Úplne iného. O mojom všeobecnom (ne)rozhľade teda ani nehovorím, ten sa rozhliada ešte doteraz.
V stručnosti by som to zhrnula asi tak, že počas čítania tejto knihy jednoducho viete, že za ňou stojí samotný Hawking a jeho brilantná myseľ.

Na záver už iba toľko: to že sa v danej oblasti možno tak celkom nevyznáte, ešte neznamená, že sa o ňu nemôžete ani zaujímať. Nikdy nie je neskoro začať. Tobôž v dobe, ako je táto. V dobe kde sú nám informácie predkladané na striebornom (či zlatom?) podnose.

Komentáre

  1. Po tejto recenzii mám chuť ísť študovať fyziku. :D Dúfam, že raz vydáš vlastnú publikáciu!!!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nikdy nie je neskoro.:D Ohľadom tej publikácie - urobím, čo bude v mojich silách.

      Odstrániť
  2. Fuu tak ťažké knihy si ty beries do postele aj keď som pocula ze Hawking tak pisal. tie svoje odborne knihy, že to pochopil aj laik... Mozno aj preto bol medzi neodbornikmi tiez obľúbeny a jeho knihy sa fakt brutalne predavaju. A po smrti teda ešte viac. Moj synovec je manik do vesmiru a Gregorove vypravy ma všetky sfuknute.
    Aj ked tato kniha nebude asi vyslovene o vesmire ale asi o vede celkovo mozno by som si ju prelistovala. Zas na druhej strane si rada obcas zabrdnem aj do odbornej literatury a dozvedam sa nieco nove z tem, kde nie som veľmi doma. Aj ked pravdou je, ze taketo knihy sa necitaju na jedno posedenie ale ratam, ze sa k nej stale treba vracat a stále sa nájde nieco nove.
    Hawking bol proste kral. Teraz som videla jeho životopis... a co sa mu v hlave mlelo, nechcela by som vo svojej.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ťažké veru, ale o to väčší je potom ten pocit zadosťučinenia po ich prečítaní. A to aj napriek tomu, že táto literatúra je niečo, čo nikdy nebudem plne chápať. Samotný fakt, že som sa prepracovala od začiatku až na samý koniec je pre mňa niečo neuveriteľné. Moje mladšie ja by iba nechápavo krútilo hlavou.:D Starnem ...
      Čo sa týka náročnosti, zrejme máš na mysli laikov, ktorí majú aspoň aké také znalosti fyziky, pretože pre mňa to bolo ozaj ťažké.:D Zakaždým je to ťažké, no sama som postrehla, že ako ten počet kníh pribúda, aj moje 'vedomosti' sa uceľujú. Takže ako sama píšeš, k tomuto žánru sa treba vracať pravidelne a novonadobudnuté informácie si tak upevňovať. Určite to stojí za to.:) Odporúčam. Určite aj synovcovi, keď trošku povyrastie.;)

      Odstrániť
  3. Priznávam, ja na toto nemám hlavu 😅. Pokúšala som sa prečítať si Sedem krátkych prednášok o fyzike, no ako som sa snažila, tak som sa snažila, moja myseľ ostala prázdna ako predtým, nič som si nezapamätala 😶. A pritom to bolo skutočne zaujímavé, fascinujúce (tento fakt si našťastie v súvislosti s knihou pamätám 😄), no ja sa k tomu akosi nemám...ale moju sestru táto kniha skutočne bavila a bola nadšená, ona miluje spoznávanie nových vecí a nebráni sa ničomu, ani fyzike 😊. Takže po mojej skúsenosti sa týmto knihám vyhýbam, asi k nim nemám jednoducho vzťah...alebo mám len skrátka lenivú myseľ 😂.
    Avšak, ako vždy Veronka, tvoja recenzia bola famózna a jej čítanie som si užila...ako som ti už v súvislosti s ňou spomínala, milujem tvoju úprimnosť a ľahkosť, ktorú vkladáš do slov♥♥♥. Viac tvojich recenzií a článkov, prosím!♥😊

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Osobne si myslím, že na podobnú literatúru nemám hlavu ani ja, no aj napriek tomu ma to k nej z nejakého nevysvetliteľného dôvodu stále ťahá a kníh tohto žánru na mojich poličkách stále pribúda a pribúda. A čo sa týka nadobúdania nových vedomostí - aj ja si vo väčšine prípadov zapamätám iba máločo, no opakovanie je matkou múdrosti a tá je pri týchto žánroch kľúčová.:) Takže ak Ťa žáner baví a odrádza Ťa iba to, že si si toho veľa nezapamätala, určite sa nevzdávaj a knihám daj ešte šancu. Avšak ak si sa v nich nenašla, resp. fyzika Ťa nebaví, stále je tu množstvo iných odborov, ktoré by Ťa možno mohli zaujať.:)
      Ďakujem krásne Monyy!♥♥♥

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Vopred veľmi pekne ďakujem za každý jeden komentár. :)