Kráľovná Tearlingu (Erika Johansenová)

Originálny názov: The Queen of the Tearling
Séria: Kráľovná Tearlingu
Vydavateľstvo: Ikar
Edícia: YOLi
Rok vydania: 2015
 Väzba: Brožovaná
Počet strán: 376
Hodnotenie: 5/5



Anotácia:

V deň svojich devätnástych narodenín sa princezná Kelsea, vychovávaná vo vyhnanstve, vydá na nebezpečnú púť. Márnivá a sebecká kráľovná Elyssa je mŕtva a Kelsea musí zasadnúť na trón, ktorý jej právom patrí. Na dievča s nezvyčajnou jazvou a magickým náhrdelníkom však z každej strany striehnu nepriatelia. Urobia všetko pre to, aby zabránili jej korunovácii za vládkyňu Tearlingu. Neboja sa použiť ani najtemnejšiu mágiu. Hoci Kelsey koluje v žilách kráľovská krv, necíti sa ako vodkyňa. Nepozná svoj ľud a nevie nič o krutovláde svojej matky ani všetkých hrôzach, ktoré sa v krajine dejú.

 Kelsea sa nepoddáva, no stačí jediný trúfalý čin následníčky trónu a kráľovstvo zasiahne nemilosrdná pomsta tyranskej vládkyne susedného Mortmesnu, červenej kráľovnej, obávanej čarodejnice. Až vtedy sa ukáže, komu môže Kelsea skutočne dôverovať. Mladá vládkyňa sa tak podrobí skúške ohňom, ktorá z nej spraví legendu... ak sa jej podarí ostať nažive.

 Kráľovná Tearlingu je fascinujúci dobrodružný príbeh utajenej kráľovnej a jej nebezpečnej cesty na trón. Je to príbeh o sile priateľstva, ktoré odolá aj najtemnejšej mágii.
***
Viete si predstaviť tu búrku emócii, ktorá mnou valcuje pri pohľade na tieto knihy? Tak veľmi mi záleží na tom, aby na Vás táto recenzia urobila dojem, že nie som schopná vyprodukovať jednu normálnu, súvislú vetu už vyše mesiacov. Sedím, premýšľam, píšem a následne mažem, pretože s tým nie som spokojná a pomaly prechádzam do stavu zúfalstva. Táto séria je jednoducho pridobrá na to, aby som ju ja s mojimi chabými schopnosťami dokázala popísať...zjavne. O podobných problémoch však nemožno hovoriť v prípade Erike Johansenovej. Táto ŽENA, dokázala vyprodukovať tieto literárne skvosty počas štvorročného štúdia práva a úprimne sa ani nedivím tomu, že tento fakt spomínajú na každej obálke, pretože ak by som niečo také dokázala ja (čo s určitosťou nedokážem, keďže mám problém aj s obyčajnou recenziou), vytetovala by som si to na čelo. Žartujem, no ale uznajte, je to ohromujúce.

„Znakom pravého hrdinu je to, že svoje najhrdinskejšie skutky koná potajomky. Nikdy sa o nich nedozvieme. A predsa si ich, priatelia, akosi uvedomujeme.“
- Zobrané kázne otca Tylera, z arvathského archívu

 Premýšľam nad tým, kedy naposledy ma nejaká kniha uchvátila natoľko, ako to bolo v prípade Kráľovnej Tearlingu a jej pokračovania Invázia do Tearlingu, dvoch kníh z ktorých som nemohla odtrhnúť ani zrak a ani ruky, no nespomínam si, pretože odvtedy uplynula už naozaj dlhá doba. Obe diela predstavujú tak dokonalú vyváženosť, ten správny pomer všetkých elementov počnúc akciou a končiac romantikov, až je to neuveriteľné. Ničoho tam nie je ani príliš veľa, no naopak ani príliš málo. Dejová línia plynie uvoľneným tempom, pri ktorom sa však čitateľ nikdy nenudí a je premyslená do najmenších detailov rovnako, ako aj postavy, ktoré v nej zohrávajú dôležitú úlohu. To či sa jedná o kladný alebo záporný charakter je v konečnom dôsledku úplne jedno, pretože každý z nich ma čosi do seba, niečo, čo si vás istým spôsobom získa natoľko, že vás jednoducho bude zaujímať iba to, čo sa s ňou bude diať ďalej. To, že sa autorka nezaoberá iba neľahkým životom našej hlavnej hrdinky, no do príbehu postupne vsádza aj ďalšie osudy postáv, ktoré príbeh vynikajúco dopĺňajú, však nie je jedinou vecou, ktorá ma na knihe uchvátila. Konečne sa nám totižto do rúk dostáva príbeh, ktorý do popredia nestavia vonkajšiu krásu postáv, no naopak kladie dôraz na ich povahové črty (dobré aj zlé), opäť nenásilným spôsobom, ktorý človeku nepríde otravný, či úplne nereálny. Presne tento prvok je v novodobej literatúre raritou, čo je podľa môjho názoru veľká škoda a uberá to aj na samotnej kvalite daných kníh - minimálne z môjho pohľadu. Zbytočného idealizovania postáv sa teda v tejto knihe nedočkáte a preto môžete byť bez obáv. Celý tento príbeh je napokon zasadený do obdobia po Prechode, ktoré bolo veľmi dlhú dobu iba neznámym míľnikom opradeným rúškom tajomna a keďže Vám nechcem prezradiť príliš veľa z dôvodu, že mám načítané obe diely a viem už aj to, čo vy zatiaľ ani len netušíte, rúško tajomna zatiaľ nechám neodhalené. Môžem Vám však s určitosťou povedať, že táto črta knihy patrí medzi rovnako unikátne a dychberúce, ako aj jeho zvyšok.

Tejto sérii jednoducho nie je čo vytknúť, až na jednu jedinú výnimku, za ktorú však nenesie vinu autorka, no naopak naše slovenské vydavateľstvá. Veľmi ma mrzí, že sa opäť raz stretávam s daným problémom, ktorý nám knihomoľom neraz spôsobuje nočné mory a drží nás na pochybách a že sa s ním stretám práve v tomto prípade. Niektorí z Vás už možno tušíte kam mierim – správne, ďalšia séria, ktorej posledný diel - s názvom The Fate of the Tearling - nebude preložený (ak sa nestane zázrak). Svoje rozhorčenie som už vyjadrila v Random Talku, preto sa nebudem znovu opakovať, no sklamanie stále pretrváva. Dôvod prečo to sem píšem je taký, že som Vás chcela predom upozorniť. Stále si však myslím, že séria stojí za Váš čas a ak sa predsa len rozhodnete dať jej šancu, sľubujem, že ten posledný diel Vám preložím ja osobne!:D

***


Originálny názov: The Invasion of the Tearling
Séria: Kráľovná Tearlingu
Vydavateľstvo: Ikar
Edícia: YOLi
Rok vydania: 2016
Väzba: Brožovaná
Počet strán: 496
Hodnotenie: 5/5


Anotácia:

Kelseu Glynnovú, mladú kráľovnú Tearlingu, čaká výzva, akej dosiaľ nečelila. Zastavením zásielok otrokov do Mortmesnu nahnevala Červenú kráľovnú – brutálnu vládkyňu, ktorej moc pramení z čiernej mágie. Tá teraz posiela do Tearlingu armádu, aby ho pripravila úplne o všetko. Inváziu už nič zastaví. Ako sa mortská armáda blíži k hlavnému mestu, Kelsea nadobúda tajomnú moc. Dokáže sa spojiť s obdobím pred Prechodom a zisťuje, že sa musí spoľahnúť na čudného, možno aj nebezpečného spojenca – ženu menom Lily, ktorá žila pred mnohými rokmi. Osud Tearlingu aj Kelseinej duše závisí práve od Lily, Kelsea však možno nebude mať dosť času, aby si to overila.
***
No a aby som tento článok neukončila na takúto negatívnu nôtu, poteším Vás ešte informáciou o tom, že sa okrem knižného spracovania chystá aj to filmové a hlavnú hrdinku - kráľovnú Kelseu - si zahrá samotná Ema Watson! Nám teda neostáva nič iné iba dúfať, že v tomto prípade to bude dotiahnuté až do samotného konca!
Nuž a na úplný záver pridávam ešte krátke zhrnutie pozitívnych a negatívnych aspektov oboch kníh. Prajem Vám príjemný zvyšok víkendu a nezabudnite sa usmievať - vyzerá to tak, že Jar už klope na dvere.:) Bye♥

POZITÍVA:

- Nádherné obálky 
- Hlavná hrdinka miluje prírodu, beletriu a sladké 
- Reálne zobrazenie postáv, ktoré si okrem iného aj okamžite obľúbite 
- Dejová línia 
- Obdobie, do ktorého je príbeh zasadený 
- Dokonalá vyváženosť všetkého 
- Poukázanie na to, že knihy sú jednoducho život! :D

TZV. NEGATÍVA: 

- Občasné vulgarizmy 
 - Pasáže, ktoré by mohli niekomu prekážať (dokopy sú tam však možno iba 2-3 a naozaj to nie je nič na štýl Fifty shades ani Game of thrones) 
- Posledný diel nie je preložený v slovenčine (edit:preložený a 18.7.2017 aj oficiálne publikovaný už aj tretí diel s názvom Osud Tearlingu♥)

Komentáre

  1. Recenziu na túto knihu čakám odvtedy, čo som videla, že ju čítaš. No odvtedy prešla už celkom dlhá doba (minulý rok v lete, či na jeseň?) a teraz aj chápem prečo. Toto vážne poznám. Keď sa ti do rúk dostane skvelá, neopísateľné úchvatná kniha a teraz je na tvojich pleciach všetku tú krásu knihy zachytiť do slov. Je to také ťažké! A o to horšie, keď máš recenzný výtlačok a k tomu aj termín...vtedy sa môže človek aj zblázniť, no tie slová chvály nie a nie prísť, pretože cítiš zodpovednosť za to, že touto recenziou potrebuješ ľudí nalákať, pretože tá kniha si to zaslúži. A nemusíš sa báť, tebe sa to podarilo ^.^ Osobne som nemala v pláne čítať knihu, keďže sa nechystá vydanie posledného dielu, no som strašne zvedavá, ako by sa zapáčila mne...a tie pozitíva ma nalákali úplne! :D Joj, teraz ma hnevá, že tretí diel nepreložia :( To nie je fér! Ale, ak by ma knihy vážne chytili, som ochotná si posledný diel kúpiť v angličtine a konečne sa priučiť lepšie tomuto jazyku :D Tak to mám v pláne so sériou Pod vražednou oblohou od Rossiovej, ktorej taktiež vyšli len dva diely a ten posledný len v Česku, no preklad je vraj hrozný a lepšie je vážne siahnuť po originály. Bude to však ťažké čítanie, no tá séria za to stojí, tak som zvedavá, či to bude platiť, pre mňa, aj o tejto sérii, ktorú tak miluješ ;) Vážne jej dám šancu :D Maj sa krásne a taktiež si užívaj slnko, jar už je tu ♥^.^♥

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Och áno, už od Augusta minulého roka sa snažím pozliepať tých pár viet dokopy a po pol roku sa mi to napokon predsa len podarilo!:D Páni, naozaj je to niečo neuveriteľné ťažké, už som si aj začínala myslieť, že sa mi to nepodarí vôbec, no stal sa zázrak.:) Neviem si teda predstaviť, že by som sa ocitla v situácii, kedy by som na napísanie tejto recenzie mala aj určitý termín, to by som pohorela na plnej čiare a okrem toho by to bola snáď aj tá najhoršia recenzia, akú by som kedy napísala.:D
      Takže sa mi to podarilo a kniha zaujala?:) Juuuuj tak to sa nesmierne teším!♥ Ani si nevieš predstaviť ako, pretože podľa môjho názoru si táto kniha naozaj zaslúži toľko pozornosti, koľko sa len dá. Preto dúfam, verím, modlím sa, aby ťa táto kniha zaujala aspoň z polovice tak ako mňa. A aj každého ďalšieho čitateľa, ku ktorému si nájde cestu. A keďže mi aj odpísanie na Tvoj komentár trvalo pomerne dlhú dobu, za čo sa naozaj veľmi ospravedlňujem, za ten čas sa stihlo niečo pomeniť, ale opäť iba u našich českých bratov, u ktorých si však stále nie som istá na 100%. No ak som vydedukovala správne, chystá sa u nich vydanie aj toho posledného dielu, ktorý u nás upadol do zabudnutia (zrejme). No každopádne, môžeš skúsiť aj ten originál, keďže v tomto prípade nemám šajnu, ako sú na tom ich preklady (slovenské boli naozaj úžasné!).:)
      P.S.: O sérii o Rossiovej som ešte nepočula, no viem sa vžiť do tvojich pocitov až priveľmi dobre. No práve vďaka takýmto situáciám sa vieme prinútiť k tomu, aby sme prekračovali hranice vlastných možností skúšali nové veci.;) Maj sa krásne a taktiež užívaj hrejivých slnečných lúčov pokiaľ je možnosť.♥:)

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Vopred veľmi pekne ďakujem za každý jeden komentár. :)